Партньор на Проватон
 3 въпроса, с които вашият екип трябва да се справи, за да стартира успешно 2021

3 въпроса, с които вашият екип трябва да се справи, за да стартира успешно 2021

Сподели в

Ще ви спестя абзаца с клишетата за важността на стратегическото определяне на приоритетите и подреждането на екипа във вашата организация тази година.

 

Докато се насочвате към това, което със сигурност ще бъде бурно през следващите 12 месеца, вашият екип трябва да е наясно с отговорите на следните три въпроса. Ако все още не сте го свършили, отделете следващите няколко седмици, за да го направите заедно, пише авторът на Forbes Дъг Сундхайм.

1. Как да приоритизираме енергията си?

Вашият екип има десетки места, където би могъл да вложи енергията си през 2021 г. Кои критични места избирате? Най-голямото предизвикателство пред екипите, които отговарят на този въпрос, е липсата на съгласуваност. Различните хора ще имат различни идеи за определяне на приоритетите, което може да се превърне в проблем, който да постави началото на раздробени и неефективни действия, които често остават неоткрити в продължение на месеци или повече.

Предложение: Накарайте всеки да отдели своите идеи за основните приоритети на екипа. Когато се съберете, накарайте всеки да премине през идеите си. Използвайте различията в мненията, за да се задълбочите в различните гледни точки. След като успеете да стигнете до съгласувана перспектива, направете груба кръгова диаграма на разпределението на ресурсите (време и енергия) по приоритетите. Това е просто визуално, но ще даде на всеки от екипа представа как най-добре да разпредели собственото си време и енергия.

2. Какви рискове трябва да управляваме?

Някои рискове ще излязат от релси (или ще се опитат да дерайлират) вашите усилия през 2021 г. Колкото повече рискове можете да предвидите, толкова по-добре ще можете да ги управлявате.

Предложение: Предскажете предварително потенциалните си точки за неуспех. Първата стъпка е да се направи мозъчна атака. Ето три въпроса, които могат да бъдат полезни:

  • Ако до края на 2021 г. сме се борили да постигнем съществен напредък по ключови приоритети, какво ще го причини? (Това разкрива проблеми, които екипът вече смята, че ще ви забави, но не обсъждате заедно.)
  • Кой ще работи активно срещу нас в усилията ни да успеем? И какво ще се опитат да направят? (Този обширен въпрос кара екипа да мисли за вътрешни и външни сили, които могат да ви попречат.)
  • Ако бяхме нашите конкуренти, как щяхме да се опитаме да се победим? (Това ви поставя на мястото на вашите конкуренти, за да видите от какви слабости могат да се опитат да възползват.)

3. Как да поддържаме връзките силни?

В много отношения това е най-важният въпрос. Когато връзките се разпаднат, способността ви да задавате продуктивно стратегия и да изпълнявате заедно в екип намалява значително, което създава очевиден риск. Екипните оценки като MBTI, DiSC или Social Styles могат да предоставят полезна информация. Разбира се, тези инструменти, макар и полезни, не могат да направят голямата промяна, за да поддържат връзката силна. За това ви е необходима честа, проста, но структурирана комуникация между екипа.

Предложение: Най-малко препоръчвам ежемесечни срещи на екипа с продължителност не по-голяма от час, в които вие отговаряте колективно на някои версии на следните четири въпроса:

  1. Какви бяха нашите печалби през последните две седмици?
  2. Какви бяха нашите предизвикателства?
  3. Къде ще насочим усилията си през следващия месец?
  4. Къде се нуждаем от допълнителна подкрепа?

Това е опростена версия на справка. Чувствайте се свободни да промените въпросите, за да отговарят на вашите нужди. Те трябва да действат като принудителен механизъм, за да изяснят къде се или не се провеждат критични разговори, изкореняващи проблеми, преди да станат твърде големи.

Нишката, която преминава през трите горепосочени въпроса, е продуктивният диалог. Най-успешните екипи измислят как да влязат и да останат в отворени и продуктивни диалози, независимо от обстоятелствата. Нищо не може да бъде по-важно, тъй като гледаме към това, което без съмнение ще бъде дива година.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *