Партньор на Проватон
 Освободете място за размисъл и себеопознаване през 2021 г.

Освободете място за размисъл и себеопознаване през 2021 г.

Сподели в

Новата година е тук! Това е този вълшебен момент да започнете отначало, да преследвате нови мечти и тази година повече от всякога да изоставите последните 12 месеца. Изминалата година донесе непредвидени страдания, несигурност и тежести, които никога не сме си представяли. Наблюдавахме как работата ни, училището и семейният живот мутират в социално дистанцирани сенки на това, което бяха. Мечтите ни за 2020 г. останаха неосъществени. Загубихме хора, които обичаме, работни места, на които разчитахме, и се борихме с болести, самота и изгаряне, пише авторът на Forbes Санита Сах.

Ако сте като мен, със сигурност нямате търпение да дойдат по-добри неща през 2021 г. Но тъй като надеждата и оптимизмът за ваксините са потиснати от появяването на нови разновидности на коронавирус, несигурността остава.

Как да очакваме с по-голяма надежда 2021 г.?

Докато приключвам 2020 г. и навлизам в 2021 г., размишлявам върху годината си. Преминавах през всичките пет етапа на скръб – отричане, гняв, пазарене, депресия, приемане – няколко пъти през последните девет месеца. Но докато се стремим да вървим напред, има още една емоционална задача, която експертите препоръчват като шести етап на скръбта: намиране на смисъл. По-ясно усещане за себе си и целта.

Сега повече от всякога древногръцкият афоризъм „Познай себе си” може да ни насочи към смисъла и целта. Организационният психолог Хаджо Адам и колегите му казват, че най-краткият път към познаването на истинското „Аз” е да живееш в чужбина. Защо? Защото в чужда страна трябва да се борите с ценностите, които са важни за вас – тези, които са валидни във вашата родна култура или тези, които са определящи за културата на държавата, в която се намирате в момента. Ако сте били отгледани в култура, която награждава стремежа и „напредването“, може да поставите под въпрос тези ценности, след като се преместите на място, което дава по-голям акцент върху поддържането на лични отношения.

Да живееш през пандемия е като да се преместиш в чужда държава. Налага ни се нов начин на живот, такъв, при който трябва да правим труден избор и да се адаптираме към трудни обстоятелства. Непознатата среда на пандемията, точно както животът в чужбина, може да ни остави с по-ясно усещане за себе си и нашите ценности.

Какво искате през 2021 г.?

Аз самата преживях пандемията в сравнително нов град, далеч от домашните удобства. Преживяването осветява това, което наистина ценя.

Наставникът и учител Кери Ан Роккемор препоръчва да се замислите през 2020 г., за да си дадете представа за:

  • С кого искате да прекарате време
  • Където искате да живеете
  • Какво искате да правите

Сблъскването с тези въпроси може да бъде трудно, тъй като отговорите може да изискват болезнени или трудни промени. По време на криза обаче се научаваме да ценим единствения си ценен живот. Ако се чувствате закъсали в работата си, може да решите да разгледате алтернативи. Ако връзката ви е нещастна, може да работите за подобрения. Промяната може да не дойде веднага, но размисълът може да даде визия за това, което силно желаете в живота, и как да се придвижите към тази визия.

Докато търсим смисъла в пандемията, най-големият дар може да бъде яснотата, която ни дава за това как да живеем живота си. Приветствам 2021 г. като време на подновена цел, надежда и преход.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *