Партньор на Проватон
 ВИСОКОЧЕСТОТНО ЗАХРАНВАЩО НАПРЕЖЕНИЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА СПРЯ ЗА КРАТКО ЗАВОДА ЗА КАЛЦИНИРАНА СОДА В ДЕВНЯ

ВИСОКОЧЕСТОТНО ЗАХРАНВАЩО НАПРЕЖЕНИЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА СПРЯ ЗА КРАТКО ЗАВОДА ЗА КАЛЦИНИРАНА СОДА В ДЕВНЯ

Сподели в

Девня, 8 януари 2021 г. В резултат на по-висока честота на захранващото напрежение на 110 kV мрежата, в 15:30 ч. днес, 08.01.2021 г., спряха работещите парогенератори в ТЕЦ към „Солвей Соди“ АД, както и множество нискочестотни съоръжения в завода за производство на калцинирана сода. Това доведе до необходимост от разтоварване и на производствената инсталация. Причините за по-високата честота на входящото напрежение са извън мрежата на завода и в процес на изясняване.

Няма опасност за работещите на територията на дружеството, както и за жителите на близките населени места. Незабавно е приложен аварийният план за действие на компанията, с превантивна евакуация на собствения и външен персонал, както и всички допълнителни дейности за елиминиране на потенциално замърсяване на околната среда. 30 минути по-късно всички служители се завърнаха на работните си места.

Ситуацията не доведе до въздействия на територията на дружеството и околността: не се усещат  миризми,  няма регистрирани загазявания, както и изпускане или разливи на химични вещества и течности на територията на производствената площадка, както и в околната среда. Направените инвестиции в ТЕЦ през последните години допринесоха за своевременното овладяване на ситуацията.

Аварийните екипи започнаха необходимите дейности по въвеждане в експлоатация на парогенераторите и последващо натоварване на инсталацията за производство на калцинирана сода.

Уведомени са всички компетентни институции.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с производствен капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването.

„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са белгийската научна група „Солвей“ (75 %) и турската група „Шишеджам“ (25 %).

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *