Партньор на Проватон
 Цветан Цветанов = Лютви Местан!

Цветан Цветанов = Лютви Местан!

Сподели в

С НАБЛИЖАВАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ВЕРОЯТНОСТТА НОВАТА ПАРТИЯ НА ЦВЕТАНОВ “РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ” ДА ПОПАДНЕ В ПАРЛАМЕНТА Е НУЛЕВА, А ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛЮТВИ МЕСТАН – СИНДРОМЪТ НА ВЕЧНО ВТОРИЯ!

Някой от Вас спомня ли си някогашния председател на ДПС и по-сетнешен основател на ДОСТ или вече го забравихте? Ако го помните, то е най-вече заради натруфения му изказ, дължащ се вероятно на търпеливо наизустяване на Речника на чуждите думи. Лютви Местан положи огромни усилия, за да покаже, че е по-добър политик от някогашния си учител Ахмед Доган. В крайна сметка обаче ДОСТ се оказа загубена кауза и днес е само бележка под линия в най-новата ни политическа история.

ТОЧНО СЪЩАТА ЩЕ БЪДЕ СЪДБАТА И НА „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“!

Много усилия, а сигурно и много пари се изразходват, за да бъде позиционирана новата партия на Цветан Цветанов, като сериозна алтернатива на ГЕРБ. Същото беше и с ДОСТ. Партията на Местан имаше за цел не просто да покаже, че е „по-доброто ДПС“. Тя трябваше да замени ДПС. Е, не се получи. Просто защото избирателите инстинктивно долавят фалша в приказката за доскорошния Втори, който изведнъж е осъзнал недостатъците на Първия и спретва нов политически проект, за да поправи грешките си.

ТОЧНО ТОВА И ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЦВЕТАНОВ!

Разбира се, Бойко Борисов винаги е бил човекът, който носи основната отговорност за недостатъците на ГЕРБ. И винаги е взимал бързи и адекватни мерки. Но на него се полагат и заслугите за успехите, разбира се. Само че дългогодишната му дясна ръка няма как да изтрие ролята си в историята на тази партия. Като пряк заместник на Борисов, вътрешен министър, шеф на парламентарната група Цветанов носи същите негативи, които са се натрупали от управлението.

Вярно, лидерът на „Републиканци за България“ неистово би искал от миналото му в ГЕРБ в съзнанието на избирателите да останат само изборните победи и успешното партийно строителство. Обаче няма как хората да забравят натиска върху бизнеса, пренебрежителното отношение към политическите опоненти и наглата демонстрация на чувството за безнаказаност.

Що се отнася до победите на ГЕРБ, много е спорно дали основната заслуга за тях е на Цветанов. Сигурно е едно.

ХОРАТА ВИНАГИ ГЛАСУВАТ ЗА ЛИДЕРА И НИКОГА ЗА ЗАМЕСТНИКА!

Колкото и работлив да е Вторият. И това се видя най-добре на последните местни избори. Цветанов вече го нямаше, а ГЕРБ пак спечели.

ТОЧНО ЗАЩОТО ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ГЕРБ СЕ АСОЦИИРАТ С БОРИСОВ, А НЕ С ПОДЧИНЕНИЯ МУ!

Това е и основният проблем на всеки Втори, който в един момент си въобрази, че е по-добър от началника си и може да бъде по-успешен от него. Случаят с краткотрайната самостоятелна политическа кариера на Лютфи Местан нагледно демонстрира верността на това съждение. Лидерската дейност на доскорошния Втори в ГЕРБ ще бъде поредното доказателство на този факт.

Може би и самият Цветанов вече знае това. Колкото и да се напъва, знае, че е невъзможно да надскочи някогашния си началник.

ЗНАЕ, ЧЕ СПОСОБНОСТТА МУ ДА УВЛИЧА ИЗБИРАТЕЛИ КЛОНИ КЪМ НУЛАТА!

Затова е насочил усилията си в съвсем друга посока. Дълго преди създаването на самата партия Цветан Цветанов правеше всичко възможно, за да убеди нашите задокеански партньори, че е техният човек в София. Че е най-верният следовник на евроатлантическите ценности. Че за разлика от Борисов, който иска да е еднакво добре приет и във Вашингтон, и в Москва, той, Цветанов, е изтъкан абсолютно и категорично от любов единствено към САЩ. Че е основният страж на нашия геополитически избор и непоколебим борец срещу „руското влияние“. Точно върху същите клишета бе изградено и говоренето на Лютви Местан. Той и приближените му постоянно обвиняваха Ахмед Доган, че е човек на Кремъл, и твърдяха, че за разлика от него именно те са правоверните евроатлантици.

Това постоянно натякване не донесе успех на ДОСТ. Няма да помогне и на „Републиканци за България“.

Първо, у нас кандидатите за любовта на Вашингтон са много и е твърде съмнително, че точно Цветанов ще грабне букета. И, второ, едва ли в настоящото ръководство на САЩ някой знае за съществуването му. Да, Цветанов вероятно има някакви контакти в средите около Хилари Клинтън и Джордж Сорос. Това стига, за да изкрънкаш някой долар, но е крайно недостатъчно, ако искаш официална Америка да заложи на теб. Така че „американската връзка“, на която толкова много разчита лидерът на „Републиканци за България“, присъства по-скоро в неговото въображение, отколкото в реалността.

По същия начин стоят нещата и с кадрите на новата партия. Според Цветан Цветанов това са „честни и достойни хора“, чието единствено желание било „да работят безкористно за благото на страната“.

ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ОБАЧЕ Е СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ ФАНТАЗИЯ!

В партии като „Републиканци за България“ обикновено влизат хора, които са крайно недоволни от настоящата си политическа позиция. Говорим за пренебрегнати активисти на ГЕРБ, СДС и други по-маргинални структури. Подобно на новия партиен лидер, те също имат чувството, че са недооценени, че качествата им дълго време са били пренебрегвани и сега е ударил заветният им час, сега ще могат да покажат целия си потенциал.

Има и друг типаж. Нахъсани кариеристи от най-различни области, включително и от медийната, които не са успели да се пласират в съществуващите политически партии и виждат в „Републиканци за България“ шанса си за пробив. Такива хора вършат работа при изграждането на местните партийни структури. Обаче категорично не могат да привличат избиратели.

ЗАЩОТО ОТ КИЛОМЕТРИ ИМ ЛИЧИ КОЛКО СА ФАЛШИВИ! И КАК ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ ПРИ ПЪРВИЯ ИЗБОРЕН НЕУСПЕХ!

Това е основната причина, поради която вероятността новата партия на Цветан Цветанов да попадне в парламента е нулева.

Това, което обаче „републиканците“ могат да направят, е да откъснат процент-два от избирателите на ГЕРБ. Това ще бъде живителен мехлем за егото на Цветанов, но за влизане в парламента е крайно недостатъчно.

А ТОВА ЩЕ БЪДЕ И КРАЯТ НА ПОРЕДНИЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ “ДЕСЕН” ПРОЕКТ!

И КРАЯТ НА ЦВЕТАНОВ!

Само за сведение – на евроизборите през 2019 г. партията ДОСТ получи 7130 гласа.

Обикновено точно по този печален начин приключват амбициите на някогашните Втори да излязат от сянката на Първите.

Колаж ПРОВАТОН

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *