Партньор на Проватон
 Министър Николова: Варна е приоритетен град за целогодишен туризъм

Министър Николова: Варна е приоритетен град за целогодишен туризъм

Сподели в

Варна е приоритетен град, който е за целогодишен туризъм. Тук можем да развием различните ниши – летен, археологически, културен, исторически и спа туризъм. Приоритетните пазари – Германия, Русия и Великобритания са стратегически за нас. Безпрецедентен е спадът на пътуванията, затова рестартът с новото начало, което поставя стартирането на ваксинирането е един оптимизъм, който виждаме за предстоящия сезон. Това каза във Варна министърът на туризма Марияна Николова. В рамките на визитата министър Николова заедно кмета Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и ръководството на Летище Варна обсъдиха набелязаните мерки за предстоящия туристически сезон.

По думите на министър Николова възстановяване на пътуванията се очаква от месец април.

Тя отбеляза и мерките, предприети в помощ на бранша. 3,5 млн. лева държавна субсидия за чартърните полети са получили туроператорите до 31 декември 2020 година.

Помощта от 35 евро на седалка са получили 20 одобрени от общо 34 кандидатствали фирми. 55 млн. лева от държавния бюджет са отпуснати за период от 2 години, което би осигурило около 400 000 пътници, особено важно за нашите приоритетни пазари.

10 млн. лева са изплатените вече средства за подпомагане на туроператорите. За екскурзоводите също е предвиден бюджет в размер на 3 млн. лева, отбеляза Николова.

Работим по подготовката на сезон 2021 още от септември, посочи Николова, като подчерта, че мярката 80/20 е подпомогнала много бранша за запазване на работните места на парсонала.

Сериозен спад отбеляза Министър Николова по отношение на зимния туризъм. Едва 30 % са записванията за зимен туризъм, уточни тя и призова туристите да посетят зимните курорти, тъй като зимните спортове укрепват здравето.

За нас в момента това са най-черните времена, отбеляза изпълнителният директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Франк Кванте, който също отбеляза, че е оптимист за летния сезон през 2021 година. „Този оптимизъм обаче трябва да се основава на усилена работа. Тясно и активно обменяме информация и си сътрудничим си с министерството на туризма и с управата на Варна“, коментира Франк Кванте.

ВАРНА новини

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *