Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Няма опасност от водна криза за Варна и Бургас! Нападките от екоминистъра са безпочвени и се търси политическа сензация!

Стоян Пасев: Няма опасност от водна криза за Варна и Бургас! Нападките от екоминистъра са безпочвени и се търси политическа сензация!

Сподели в

В язовир “Камчия” в момента има достатъчно вода и за Варна, и за Бургас и то не само за тази, но и за следващата година. Това обявиха на съвместна пресконференция областният управител на Варна Стоян Пасев и управителите на водоснабдителните дружества във Варна и Бургас – Валентин Вълканов  и Ганчо Тенев.

“Днес е ден на водата, по тая причина сме тук, да говорим за вода. Сутринта бяха отправени напълно безпочвени нападки от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и от това, че няма проблем се търси да се извлече някакъв политически дивидент, търси се политическа сензация два месеца преди изборите.

Нямаме повод за притеснения. Единствената истина, която министърът изрече сутринта е, че Варна е благословена, така е! Вода имаме, няма да има водна криза! Не зная какво се цели с всички тези изявления. Дали да се всее паника в обществото на Варна и Бургас, дали да се скарат отново двата града?

Относно обвиненията за бездействие от управителя на ВиК Варна и областния управител за препоръки от преди 11 месеца, дадени от МОСВ, смея да твърдя, че преписки, било то писмени или устни, относно това дали двата града са пред водна криза, не е имало никога.

Като проблем беше поставен въпроса на масата на среща, която се проведе в края на 2020 г. Единственото писмо, в което се казва, че има някакъв проблем е от 28 септември миналата година, когато в Бургас се проведе среща на всички заинтересовани страни.

Графикът за намаляване на водоподаването от язовир “Камчия” към Варна стана известен на 15 декември. Тогава министърът без основателна причина, без да го обсъжда с никого, реши да намали количеството на водата. Не знам какъв е бил, преди да стане министър, дали Ревизоро или Зоро, но това ми прилича на политическо говорене и мъчене да се изкара дивидент от цялата тази история. За мен е недопустимо в условия на пандемия да се намалява водоподаването на втория по големина град с население от близо 1 млн. жители за цялата област и Североизтока. На 15 декември, преди коледните празници, това ми прилича на провокация. По този график са взели становище кметовете на всички населени места в двете области, както и министърът на МРРБ. Заявявам, в язовир Камчия има вода за Варна и Бургас. Не може да се говори, че за сметка на Варна Бургас ще остане без вода. Напротив. Ясно е, че трябва да се мисли за превенция предвид факта, че последните три години бяха сушави, но не сме в ефективна криза, нито сме пред режим на водата. Нека се мисли за алтернатива и за превенция, да има втори или трети водоизточник и резервни варианти. Цонево е такъв вариант. В Девня има достатъчно вода за захранване не само на Варна, но и на Бургас“, коментира Стоян Пасев.

Областният управител на Варна припомни, че с министъра на околната среда и водите са част от една управленска коалиция и няма причина да коментират работни казуси през медиите.

По официални данни, предоставени от управителя на бургаското водоснабдително дружество, в момента  в язовир “Камчия” има 123 млн кубика вода, а месечното потребление на Варна, Бургас и присъединените общини и населени места е 6 млн кубика.

“Дори и при достигане до 8 млн кубика, средно потребление през летните месеци, водата в язовира ще е достатъчно най-малко до края на 2022-а година”, категоричен бе инж. Ганчо Тенев. Той уточни, че само през последния месец в язовира са влезли 20 млн.кубика вода.

“По деривацията “Китка-Варна” технологично е необходимо непрекъснато да тече вода, като минимумът е 700 литра в секунда. По-малко количество би довело до безвъзвратно компрометиране на съоръжението и обричане на безводие на повече от 30 населени места по трасето на деривацията, включително и на курортната община Обзор”, коментира управителят на “ВиК – Варна Валентин Вълканов.

Той припомни, че девненските извори са неизчерпаем източник на вода за областта и тя не е застрашена от водна криза. В момента се проектира адаптирането на техническата инфраструктура към повишено водоподаване при нужда.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *