Партньор на Проватон
 Как една книга доведе до критики към швейцарският здравен министър Ален Берсет

Как една книга доведе до критики към швейцарският здравен министър Ален Берсет

Сподели в

“Удивително е, че има достатъчно време за писане на книги в тази криза” – под такъв кръстосан огън е подложен швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет.

Причината е издадената преди дни книга с името „Как преживявам кризата“ , която осветява ситуацията с пандемията КОВИД 19 от гледна точка на министъра на здравеопазването Ален Берсет и е написана с негово сътрудничество.

Книгата „Как преживявам кризата“ се появи преди дни. Творбата идва от публициста Феликс Е. Мюлер. За написването на книгата здравния министър Берсет е провел „четири разговора с продължителност няколко часа“ с него. Ето това вече е повод за критика от страна на швейцарците.

В книгата Ален Берсет описва своя опит по време на пандемията от коронавирус, обяснява решенията си и методите на работа на Федералния съвет на Швейцария. „Федералният съветник Ален Берсет е в средата на тази буря. Защо реши как? Защо той не вижда процедура за Швейцария по шведския модел? Какво казва той на критиците, които го обвиняват в жаждата за власт? Как работи Федералният съвет? Как са протичали вътрешните дискусии? И какви последици може да има кризата върху отношенията в държавата? ” – издадената книга иска да изясни тези и други въпроси .

Епидемиолога Хулдрих Гюнхард от Цюрих направи два поразителни коментара в Twitter, които още повече затвърдиха критичното отношение на швейцарското общество към разходеното време на министъра в дейности извън такива по конкретни мерки за справяне с кризата: “Удивително е, че има достатъчно време за писане на книги в кризата.” И: „Би било по-добре да пишете книги едва след края на пандемията. Човек трябва да прави равносметка едва след кризата, така че да има цялостна картина.“

Книгата обаче не изхожда от Федералния съвет. Автор е журналистът Феликс Е. Мюлер, бивш главен редактор на „NZZ am Sonntag“. Но това не означава, че Берсет така или иначе не е инвестирал много време. Това което дразни швейцарците е, че министърът на здравеопазването е провел “четири дълги разговора” с Мюлер.

Между гражданите на Швейцария и към настоящия момент се провежда анкета с въпрос:

“Редно ли беше Ален Берсет да съдейства за тази книга?“

А възможните зададени отговори, между които трябва да избират са:

“   1.Да, защо не?

2.Не, той има по-важни неща за вършене сега.

3.Не ми пука.“

Ето как, една книга може да създаде сериозни неприятности даже на швейцарски  министър!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *