Партньор на Проватон
 Как да бъдеш по-добър лидер през 2021 г.

Как да бъдеш по-добър лидер през 2021 г.

Сподели в

2020 г. беше доста трудна. Добрата новина е, че тя вече отмина. Въпреки че няма как да знаем какво ни чака през 2021, началото на всяка година е добър повод за поставяне на цели, които да следваме.

 

Авторът на Forbes Рет Пауър дава идеи за това как да станеш по-добър лидер – започни още сега и продължи през новата година.

Използвай времето около празниците за интересни обучения на служителите си. За много компании времето около празниците означава забавяне на бизнеса. Това отваря добра възможност служителите да работят по проекти, различни от ежедневните им задачи, или да се фокусират върху професионалното си развитие. Освен това на повечето хора са им омръзнали ежедневните видео разговори и биха били благодарни да се заемат с нещо различно.

Вече има достъпни много и различни инструменти за обучение от разстояние и сега е чудесен момент компанията ти да се възползва от тях. Опитай да избягаш от обучението тип класна стая, в която всички слушат сбор от лекции, и се насочи към по-интерактивни обучения, които могат да включват например симулации на различни ситуации, с които се сблъсквате в работата.

Помогни на общността си, като се включиш в различни благотворителни инициативи. Независимо колко трудна е била годината за теб, бъди сигурен, че има хора, за които е била по-лоша. Винаги е добре да намираш начини да даваш на другите, затова намери инициатива, която да подпомогнеш. Включи се като доброволец или дари пари. Опитай да увлечеш и служителите си. Това ще ги накара да уважават повече компанията и ще донесе повече полза за нуждаещите се.

Задай нови цели за 2021 г. и ги сподели. Новите предизвикателства често носят позитивни емоции, още повече когато са споделени. В началото на годината много хора си обещават да започнат да се грижат по-добре за себе си и да се откажат от лошите навици. Но това са добри цели и в професионален план. Какво вълнуващо ви предстои като компания през следващата година? Разкажи на служителите си какво могат да очакват и се опитай да го направиш по най-вълнуващия начин. Общите цели винаги се постигат по-лесно, ако хората започнат да ги изпълняват със страст и желание.

Поздрави колегите си за добре свършената работа. Компаниите обичайно имат коледни партита, с които да отпразнуват постигнатите през последните 12 месеца успехи и да се поздравят за добре свършената работа. Заради пандемията тази година подобни събирания няма да са възможни, затова ще се наложи да използваш по-креативен подход.

За щастие, възможностите не са малко. Можете да си направите виртуално парти. Дори да не можете да се похвалите с големи постижения тази година, отпразнувайте това, че бизнесът е оцелял по време на кризата.  Изпрати подаръци на най-заслужилите или пък бонус с написано на ръка послание – личното отношение ще бъде голям плюс.

Постави грижата за себе си на първо място. Това послание се превръща в мантра, но това не означава, че е надценено. Да се грижиш за себе си, особено когато светът е толкова несигурен, е най-добрият начин да останеш продуктивен и позитивен.

Много е лесно да залитнеш към нездравословни навици заради стреса, включително от наближаващите празници, но вместо това ги замени с нещо здравословно. Разходи се навън, медитирай или прави йога. Яж зеленчуци и полезни храни. Не е нужно ежедневието ти да се превръща в тренировъчен лагер, но здравословните навици ще имат дълготрайно положителен ефект. Имай предвид, че лидерите дават пример на околните. Така че направи този подарък за себе си и за служителите си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *