Партньор на Проватон
 23 начина да бъдем прекрасни хора

23 начина да бъдем прекрасни хора

Сподели в

Ето предложенията на специалистите как да се превърнете в още по-мил, позитивен и отзивчив човек!

1 Започвайте всеки ден с положителни утвърждения

Задайте тон на деня си с положителни мисли за себе си. Добротата се ражда вътре в нас, така че първо бъдете мили със себе си.

2 Съобразявайте се с другите

Не бива да забравяте, че точно както вие сте заети и стресирани, другите също имат своите тежки ангажименти и проблеми.

Опитвайте да сте по-внимателни към техните нужди и да им оказвате подкрепа, когато можете.

3 Предайте нататък

Ако сте бенефициент на добро дело, вместо да направите нещо хубаво само за човека, който ви е помогнал или зарадвал, можете да продължите пътя на доброто и да направите нещо мило за трети човек. Не се знае през какво преминават другите, така че един малък жест може да е от голямо значение за някого!

4 Правете добро дело веднъж седмично

Приемете като сериозен ангажимент да правите нещо мило за някого (поне) веднъж седмично. Направете списък с 52 добрини от произволен характер и ги изпълнете, като не забравяйте да включите и себе си сред получателите на добрините ви. Можете да напишете добрините на малки листчета и всяка неделя да теглите от тях следващото си седмично добро дело.

5 Никога не предполагайте, че знаете какво мислят или чувстват другите

Колкото и добре да мислите, че познавате някого, важно е да не се опитвате да гадаете какво чувства. Ако приемете, че някой е добре, а той всъщност е разстроен, тогава ще се лишите от възможност да го утешите. Или ако приемете, че някой ви е ядосан, без да е така, може да проявите неоправдана враждебност. Бъдете наблюдателни и слушайте с

внимание и разбиране околните.

6 Приемайте най-добрите намерения вместо най-лошите

Вместо да изхождате от негативната презумпция („Този човек кара толкова бързо, защото е егоист“), опитайте да сте по-позитивни („Този човек кара бързо поради спешна ситуация“) или просто не правете никакви предположения. Това ще облекчи някои от случаите ви на гняв и безпокойство, които са свързани с мисленето ви по негативен начин за другите.

7 Постарайте се да слушате повече

Един от начините да бъдете по-мил човек, е просто да слушате събеседника си. Когато някой ви разказва нещо, не мислете за това как да реагирате, а просто слушайте и валидирайте неговите чувства.

8 Покажете на някого, че помните важни неща за него

Ако наистина искате да накарате някого да се чувства страхотно, помнете неща, които са важни за него. Ще го „спечелите“, ако например се сетите, че му предстои да започне нова работа, и намерите начин да му пожелаете успех!

9 Усмихвайте се повече

Търсите лесен начин да направите нечий ден по-хубав? Просто се усмихвайте! Това ще накара и вас, и околните да се чувствате по-добре.

10 Когато имате да кажете нещо приятно, кажете го!

Добре е да се следва максимата „ако нямате нищо хубаво да кажете за нещо или някого, не казвайте нищо“, но би било разумно да практикувате и обратната страна на тази фраза. С други думи, ако имате да кажете нещо приятно, кажете го. Правете комплименти на хората, ако са щедри, усмихнати, мили…

11 Пращайте повече писма, написани на ръка

Да изразите признателност или други чувства чрез старомодните вече писалка и хартия, може да бъде много силен и затрогващ жест.

12 Използвайте името на човека, с когото говорите

Наистина можете да промените нечие отношение и настроение, просто като използвате името на човека в общуването ви. Погледнете дали този, който ви обслужва например, има табелка с името, и го използвайте, когато му казвате „добър ден“ или „благодаря“. Със сигурност ще ви се усмихне по-топло.

13 Поздравявайте с „добро утро“!

Казвайте „добро утро“ на приятелите, близките, колегите и др. Ще останете изненадани колко голямо влияние има казването на „добро утро“. Това насърчава чувствата на позитивност, дружелюбност и топлота между хората.

14 Грижете се за околната среда

Един от най-важните начини да бъдем по-добри хора, е като сме по-добри към природата. Това означава да правите по-екологични избори като потребител, да рециклирате винаги, когато е възможно, и да насърчавате другите да се държат по подобен начин.

15 Погледнете на нещата от гледната точка на другите

Обичайно, ако можем да видим нещата през очите на другия човек,можем и по-лесно да сме мили с него.

16 Помислете за ползите, които ви носи това да сте добри

Ако някога сте на ръба да кажете нещо злобно или вредно за някого, просто си припомнете всички предимства, които има за вас да сте мил и добър човек. Можете ли да си спомните колко приятно ви стана, когато зарадвахте колегата си с комплимент например…

17 Бъдете смирени

Оставете егото си настрана, ако искате да се фокусирате върху това да сте добри. Не се стремете винаги вие да сте прави, признавайте си, когато грешите, искайте и приемайте съвети от околните.

18 Бъдете по-позитивни в социалните медии

Тези платформи са пълни с негативизъм и предизвикват доста стрес у потребителите. Добрата новина е, че лесно можете да поправите това, като публикувате окуражаващи цитати и не позволявате да ви включват във враждите, разделящи потребителите.

19 Когато видите разтревожен човек, говорете с него

Когато видите някой, който изглежда притеснен, опитайте да го включите в разговор. Дори няколко разменени думи могат да накарат този човек да се почувства по-спокойно, което е повече, отколкото може да ви се струва на вас.

20 Когато сте ядосани, не бързайте да отговаряте

Ако искате да запазите добрия тон, следвайте правилото за 6-те секунди. Научно доказано е, че за толкова време можем да променим мисленето си за дадена ситуация.

21 Припомнете си защо обичате най-близките

Докато отделяте няколко секунди, за да съберете мислите си, преди да се включите в спор с близък човек или да изразите неудовлетвореност към него, опитайте да си припомните всички положителни чувства, които имате към човека отсреща. Това ще намали недоволството и гнева ви.

22 Превърнете негативните си мисли в положителни

Следващия път, когато усетите, че мислите нещо негативно за някого, положете съзнателно усилия, за да откриете нещо мило и добро за неговата личност.

23 Бъдете по-добри към себе си

Добротата започва отвътре. Ако искате да сте по-мил човек, това означава да бъдете по-добри и към себе си. Мислете положителни неща за себе си, бъдете състрадателни към себе си и си позволявайте дребни удоволствия.

По материали на сп. Журнал за жената

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *