Партньор на Проватон
 Как да станеш по-продуктивен с 5 лесни стъпки

Как да станеш по-продуктивен с 5 лесни стъпки

Сподели в

COVID-19 пандемията тества границите на нашата продуктивност. Между това да се настроим към новия си график и да участваме във видео разговори, докато гледаме децата си вкъщи, последното нещо, за което си мислим, е как всъщност ще се справим с всички задачи.

За съжаление, повечето от нас не могат да чакат бурята да отмине, защото междувременно задачите не намаляват. Авторът на Forbes Джон Хол дава идеи как да останем продуктивен в тези несигурни времена.

Планирай да си продуктивен

Нямаше ли да е чудесно, ако можехме да станем продуктивни с магическа пръчица? Дори и преди пандемията ако искаше да си продуктивен, трябваше да го планираш. Спомни си последния път, когато графикът ти беше празен, например някой мързелив уикенд. Много е възможно тогава да си обикалял напред-назад, търсейки с какво да си запълниш времето. Същото се отнаася и за работната седмица. В петък следобед или в събота планирай цялата следваща седмица. Не звучи приятно, но ще ти позволи да видиш кои ще са приоритетните ти задачи и да ги разпределиш по дни. Повтарящи се ритуали ще променят живота ти, дори да става въпрос за това да се храниш, да спортуваш и да си лягаш по едно и също време всеки ден. Обяснението за това е, че така няма нужда да мислиш за тях и можеш да насочиш усилията си за планиране на по-важни задачи.

Отдели си работно място

Ако работиш от вкъщи, непременно си отдели място за работа, дори и да не можеш да си направиш домашен офис. В идеалния вариант това място ще е тихо и далеч от всичко, което те разсейва като телевизора или членовете на семейството ти. Увери се, че има всичко, от което се нуждаеш за работа като бърз интернет, контакти, за да зареждаш устройствата си, и достатъчно място. След като уредиш всичко това, работи само от това място. Това физическо разделение ще ти помогне психически да се настроиш за работа, когато си на това място, и да си почиваш, когато не си там. Обясни на близките си, че на това място имаш нужда от тишина и спокойствие. Ако няма как да си в отделна стая и да затвориш вратата, сподели графика си със семейството и обсъдете кога не трябва да те безпокоят.

Изпробвай нови техники

Колкото и да опитваш, няма как да работиш без прекъсване или разсейване през целия ден. Това беше така преди пандемията и е още по-вярно сега. Има много техники, които можеш да опиташ, за да се справиш с този проблем. Една от тях е да работиш 25 минути, след което да си починеш за 5. След четири такива цикъла си направи по-дълга почивка – между 15 и 30 минути, за да си починеш и да се фокусираш по-лесно след това. Този ритъм на работа е много подходящ за работа от вкъщи. Ако имаш деца, няма как да останеш затворен в офиса си цял ден. Ще трябва да спреш работа, за да им направиш обяд или да им намериш различни занимания. Можеш да пробваш и да насечеш работния си ден на по-големи отрязъци – например да работиш от 8 до 9, а след това до 11 да се занимаваш с децата. С други думи, да отделиш блокове от време за различни дейности в зависимост от задачите си през деня и кога си най-продуктивен. Опитай и двуминутното правило – ако нещо отнема само 120 секунди, направи го веднага.

Пусни се по течението

В несигурни времена като пандемията всичко може да се промени. Със сигурност ще има моменти, в които се случват неща, които не си планирал и графикът ще се променя в движение. Въпреки че е важно да правиш повтарящи се действия по едно и също време, е добре да се научиш да си гъвкав. Опитай да планираш в графика си само най-важните задачи за деня. Не записвай нищо в останалите слотове, за да имаш възможност да добавяш нови в движение. Ако не се появи нищо ново, винаги можеш просто да се захванеш със следващата по важност задача.

Направи психическото си здраве свой приоритет

Психическото здраве на всички беше поставено на изпитание през последните месеци. За много хора психологическият ефект от пандемията може да продължи много след края ѝ. Затова е важно да се погрижиш за психическото си здраве, дори да означава да си вземеш почивни дни, които да прекараш със семейството си или в компанията на хубава книга и да не се тревожиш за работата си.

Също толкова важно е да проследиш как се чувстват близките и колегите ти. Просто внимавай да не си насрочваш твърде много виртуални срещи, които също изтощават. Тренирай, медитирай или се отдай на забавно занимание. Наложи си и лимит на новините, които четеш и гледаш всеки ден.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *