Партньор на Проватон
 Вечните хитове, които слушаме до посиняване. Буквално.

Вечните хитове, които слушаме до посиняване. Буквално.

Сподели в

2020 беше годината, в която домът наистина се превърна в нашата крепост. В него трябваше да се чувстваме спокойни, защитени и далеч от пандемията. За всяка трета жена в България обаче домът не е убежище на сигурността и топлината, а ежедневен ад с повтарящи се цикли на физическо и психическо насилие. Тази година минимум 15 българки бяха убити от партньорите си. И това са само официалните данни, извън тях остават стотиците случаи на посегателства, премълчани от страх, срам и отчаяние.

Затова Български фонд за жените издава първия по рода си албум „Вечните хитове на България“, в който единадесет музикални хита ще звучат така, както ги чуват милиони български жени –  мелодията е заменена с крясъци, ритъмът – с шамари,  а красивият текст – с унизителни обиди.

Албумът компилация от монолози на насилници към жени жертви. Всеки от тях носи името на популярно поп парче от българската музикална сцена, което обикновено свързваме с романтика и нежност. Но когато любовта се изроди в агресия, любовните песни се превръщат в тормоз. Вместо техни кавъри ще чуем ужасяващите изкази на унижение и подигравка към жени. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие, които хиляди български жени слушат до посиняване… буквално.

От Български фонд за жените разказват, че мрачното вдъхновение зад проекта е фактът, че на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобно парче. Всяка година над 1 000 000 български дъщери, сестри, майки, баби, внучки, братовчедки, племенници, колежки и приятелки са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени. А за тази пандемия не помагат ваксините.

Насилието идва в много проявления – сексуално посегателство, побой, преследване, стереотипизиране, трафик на жени, сексистки обиди и такива на расово-етническа основа и във връзка с външния вид. Петима български актьори записват по два от хитовете в албума, но гвоздеят е единадесетото парче –  Turbo Hit Megamix, съставен от цитати на онези, които (уж) ни  управляват – министри, депутати, правоохранителни и правораздавателни органи, институции.

Проектът “Вечните хитове на България” има за цел да провокира нетърпимостта ни към всяка форма на насилие, за да спрем да приемаме обидите като музикален фон или да усилваме музиката, когато чуваме, че съседът ни посяга на съпругата си. От Фонда призовават и всички институции да спрат с изтъркания рефрен от празни обещания и предлагат конкретни решения, с които да предотвратяваме насилието над жени. Сред тях са: превенция чрез образование, промени в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, създаване на Национална агенция за борба с домашното насилие, подобряване на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете и др. Само така ще можем да сменим плочата веднъж завинаги.

И не забравайте – не сте сами! 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *