Партньор на Проватон
 Студентите на Техническия университет във Варна скоро ще обитават най-модерните общежития

Студентите на Техническия университет във Варна скоро ще обитават най-модерните общежития

Сподели в

Благодарение на усилията на ръководството на ТУ-Варна и ректора на висшето училище проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, със средства, осигурени от Министерство на образованието и науката, ще бъдат санирани и модернизирани двете студентски общежития на ВУЗ-а, научи Varna24.bg.

Вече е приключила процедурата по избор на изпълнител за грандиозния ремонт на двете 17-етажни сгради, които са в окаяно състояние, става ясно от информацията, публикувана на сайта на ТУ-Варна.

Обществената поръчка е на стойност до 3 879 370 лв. без ДДС и съгласно документацията финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява от целеви средства или други средства, извън бюджета на ТУ-Варна за 2020г.

Обявената обществена поръчка е с наименование: “Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР на студенски общежития на територията на град Варна за нуждите на Технически университет-Варна“ и е разделена на две обособени позиции съответно: Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР на “Ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на Студентско общежитие – блок 13”- Гр.Варна“ и Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР на обект “Ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на Студентско общежитие – блок 18 “- Гр.Варна“. Поръчката е обявена на 12.06.2020г. с Решение № Р-ОП-9/12.06.2020г., а на 13 октомври 2020 г. е избран изпълнител, който да превърне общежитията в модерно и уютно място за младите хора.

От публикуваната документация, в частност от техническите паспорти и енегрийните обследвания става ясно, че състоянието на двете общежития никак не е цветущо. Установени са компроментация на хидроизолацията на покрива с наличие на течове на места, подпухнала или паднала мазилка по терасите, по фасадите и на места във вътрешността на сградите. Според анализа, като цяло сградите са с висок коефициент на топлопреминаване. Няма налична пожароизвестителна ситема и осигурена достъпна среда.

Всичко това ще се промени година, след като стартира изпълнението на проекта, който по нормативни изисквания трябва да приключи за 395 календарни дни.

Фирмите, избрани да преобразят общежитията ще трябва да извършат демонтаж на съществуващата топлоизолация и хидроизолация, положени в различен период и с влошени топлоизолационни и хидроизолационни свойства;

На покривната конструкция ще бъде положен топлоизолационен материал каменна вата, армирана циментова замазка за наклон, пароизолация и два пласта битумна хидроизолация, вторият с посипка, става ясно още от документацията по проекта.

Ще бъде извършено саниране на външни ограждащи стени и еркери с каменна вата и завършващ слой от силикатна мазилка, а в часта на сутерена със завършващ слой от мозаечна мазилка;

Предстои още подмяна и монтаж на външна дограма – PVC профил, пет камерна, двоен стъклопакет; монтаж на външни входни врати; монтаж на нови осветителни тела (аплици и плафониери) в общите части с нови с вградени сензори за движение.

Ще бъде изградена мълниезащитна инсталация с изпреварващо действие, както и евакуационно лед осветление;

Ще бъдат подменени таблата за управление на асансьорите. Ще бъде извършен демонтаж на амортизирани врати към стълбищни клетки и монтиране на нови антипаник брави;

Ще бъде изградена пожароизвестителна инсталация, а основен икономичен източник на енергия ще бъде слънцето, след като бъде изградена фотоволтаична система за общо осветление.

Предстои нов облик да придобие и пространството около двата 17-етажни блока. Инфраструктурата ще бъде рехабилитирана, предстои подмяна на настилката и полагане на хидроизолация по цокъл.

Изключително важен момент е и адаптирането на средата за хора в неравностойно положение. Предстои монтаж на стълбищна платформа за инвалидни колички, които да улеснят достъпа до сградите за хора в инвалидни колички и майки с бебешки колички.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *