Партньор на Проватон
 Какаото подобрява пъргавината на ума

Какаото подобрява пъргавината на ума

Сподели в

Какаото подобрява пъргавината на ума заради изобилието на флаваноли в него, съобщи в. „Дейли мейл“.

Британски и американски специалисти установиха, че здравите хора изпълняват по-добре трудни когнитивни задачи, когато са пили какаова напитка с много флаваноли.

Известно е, че флаванолите са полезни за сърдечносъдовата система. Изследването на психолози от университета на Урбана – Шампейн и университета в Бирмингам обаче е първото, което доказва положителния им ефект върху съдовата функция на мозъка и когнитивната дейност у млади и здрави хора.

Богати на флаваноли са също чаят, червеното вино, боровинките, ябълките, крушите, черешите, фъстъците.

Учените са работили с 18 доброволци, непушачи. Повечето от тях решили когнитивните задачи по-бързо (с до 11%), след като пили богато на флаваноли какао. При четирима обаче разлика нямало. Изследването показало, че тези четирима души са имали по-висока първоначална оксигенация на мозъка и при тях не е имало поле за подобрение.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *