Партньор на Проватон
 Дехидратацията: Тихият убиец, от който вдигаме кръвно и качваме килограми

Дехидратацията: Тихият убиец, от който вдигаме кръвно и качваме килограми

Сподели в

Пиенето на вода на работното място е изключително важно за здрав организъм

По-голямата част от денонощието, в която човек е буден, той прекарва в работа.  Средностатистически това се равнява на около 90 хил. часа на работното място през целия човешки живот. А докато сме на работа, седим пред компютъра, мислим с коя от всички текущи задачи да се заемем по-напред, умът ни прескача от среща в среща и рядко оставаме фокусирани върху здравето си. Точно в такива моменти то сякаш е последното нещо, което има значение. Грешка! Ето един по-екстремен пример – в Япония, където хората работят най-дълго – средно 60-70 часа седмично, около 10 000 души годишно напускат този свят на бюрата си. Това явление е толкова разпространено, че японците имат дума, с която го описват. Наричат го „кароши“, което буквално означава смърт от преработване: най-често внезапна смърт при изпълнение на служебните задължения. Медицинските причини за кароши обичайно са сърдечен удар или инсулт, причинени от стрес и глад. За съжаление явлението се среща и в други части от Азия.

В Европа подобни случаи са рядкост, но грижата за собственото здраве не бива да остава на заден план между 9 и 18 ч. Един от най-често срещаните здравословни проблеми на работното място е дехидратацията. Невероятно лесно се забравя да се пие достатъчно вода, особено когато човек е съсредоточен върху изпълнението на задача или прекалено зает, за да отиде и да си налее чаша вода от диспенсъра. Мнозина предпочитат чай или кафе, за да бъдат концентрирани през деня. Но тези напитки имат диуретичен ефект – те увеличават отделянето на течностите, което води до дехидратация. Когато работното място е разположено далеч от диспенсъри за вода или от кухнята в офиса, то дехидратацията е по-вероятна.

Дехидратацията – мълчалив убиец

Едва ли днес има хора, които да не знаят, че трябва да консумират достатъчно вода всеки ден, за бъде организмът хидратиран добре. На теория всеки знае това. Дори и да не е  наясно, че 60 процента от тялото се състои от вода, а човешкият мозък е съставен от 75 процента вода. Но основният проблем с дехидратацията е, че рядко се усещат последиците толкова очевидно, както при други здравословни проблеми като болки в гърба или врата, когато седим прекалено дълго, или умора в очите от гледане в компютърния екран.

Редовното хидратиране действа като смазка за ставите и очите, поддържа кожата здрава, позволява оптимално храносмилане, елиминира токсините и оптимизира енергията, произведена чрез клетките. Освен че води до намаляване на концентрацията, неправилното хидратиране може да създаде дисбаланс на соли и захари в организма, което бързо може да причини и други здравословни проблеми. С други думи ако се почувства настъпващо главоболие или лека слабост, не трябва да се посяга към закуска, когато още не е станало дори обяд. Най-доброто, което трябва да се направи, е да се изпие чаша вода.

Как дехидратацията влияе върху производителността?

Повечето хора не са запознати как дехидратацията се отразява на професионалния живот. В резултат на това водата често се пренебрегва, дори когато е ясно, че не е прието желаното количество. Доклад показва, че до 75 процента от американците не пият препоръчителните от Института по медицина 10 чаши вода на ден. Това означава, че повечето хора са слабо до силно дехидратирани, без дори да го осъзнават.

Когато са налице здравословни проблеми като тежка умора, главоболие, наддаване на тегло, високо кръвно налягане или бъбречни усложнения, първата ни мисъл не е, че не приемаме достатъчно количество вода. А що се отнася до приема ѝ на работното място, дехидратацията може да има широкообхватни последици. Например когато служител се  прибира вкъщи поради непрекъснатото главоболие или се бори да остане концентриран. Освен че страда, настъпват проблеми и с изпълнението на ежедневните задължения.

Какви са признаците на дехидратация?

Не винаги се осъзнава колко течности са изгубени през деня и колко е важна рехидратицията. Потенето, взимането на душ и дори дишането изразходват жизненоважни течности и соли в човешкото тяло. Към това се добавя повръщане, диария, консумация на алкохол или прекомерно натоварване: водните запаси в организма се изчерпват изключително бързо.

Има няколко признака на лека до умерена дехидратация, които включват: сухота в устата, умора, по-малка нужда от уриниране, главоболие, мъгливост в главата и липса на концентрация. Тежката дехидратация може да включва симптоми като раздразнителност, объркване, силна жажда, ускорено сърцебиене, учестено дишане или липса на уриниране или урина с тъмен цвят.

Как работодателите могат да избегнат дехидратацията на своите служители на работното място?

Осъзнаването на възможните неблагоприятни последици от дехидратацията е не по-малко важно от изпълнението на професионалните задължения. Има някои ефективни начини за поощряване на всички на работното място да поддържат необходимия прием на вода.

Създаване на програма за хидратация на работното място

Насърчаването на служители и колеги да се поддържат хидратирани е от ключово значение. Работодателят трябва да осигури лесен достъп до вода. Това може да бъде под формата на доставка на бутилирана вода, диспенсъри за вода из цялото работно пространство и осигуряване на редовна прясна вода за тях. Те насърчават хората да мислят повече за хидратирането и да се подсещат да пият вода.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *