Партньор на Проватон
 Как да се научиш да вземаш решения

Как да се научиш да вземаш решения

Сподели в

Проблемите са част от живота на всеки, като особено това се отнася за предприемачите, които трябва да се научат ежедневно да вземат различни решения за бизнеса си.

За да си успешен, трябва да се научиш да намираш ефективни решения за безкрайния поток от проблеми. Така ти идват наум нови идеи, които ще помогнат на клиентите ти, и развиваш бранда си.

Много хора искат да се занимават с предприемачество, но далеч не всички смятат, че са добри в разрешаването на проблеми, пише авторът на Forbes Пиа Силва и дава съвети как да развиеш това умение.

Изгуби търпение

Предприемачеството не е за хора, които обичат да отлагат или да действат бавно. Трябва да си готов във всеки момент да се заемеш с проблем и да проявиш гъвкавост, ако искаш да оцелееш на пазара. Затова е важно да си нетърпелив. Най-доброто време да намериш решение е сега. Постави си строг краен срок и нека той е днес – не в края на седмицата или в следващите дни. Това ще те предпази от безкрайно отлагане на решението. Предприемачите, които действат бавно, често избягват иновациите и са сред тези, които рискуват най-много да загубят бизнеса си.

Задавай си въпроса „Защо?“ (отново и отново)

Възрастните често започват да се дразнят на децата, които питат „Защо?“ отново и отново и не са доволни от отговора, но това може да е умен подход за предприемачите, които искат да се научат да решават проблеми. Ако постоянно се питаш „Защо?“, по-лесно ще намериш какво стои в основата на предизвикателството, пред което си изправен. Означава, че ще трябва да мислиш за проблема в дълбочина. Така ще можеш да достигнеш до по-смислено решение. Използвай метода на „Петте защо“ – когато си изправен пред предизвикателство, започни да разнищваш проблема и не се задоволявай с първия отговор, който ти дойде на ума.

Погледни по-широко

Решението на проблем невинаги е свързано с поправяне на грешка. В много случаи става въпрос за намиране на възможност за ръст на личния ти бранд и за иновации. Ако досегашният ти метод за решаване на проблеми вече не работи, няма смисъл да продължаваш да го използваш отново и отново. Лесно е да се фокусираш върху проблема, но така решението може да ти се стори невъзможно. Вместо това се фокусирай върху по-позитивен начин на мислене и се запитай „Какво ще стане, ако…“, за да откриеш нови решения. Може би не всяка идея, която ти хрумне по този начин, ще е печеливша, но не бързай да отхвърляш идеи, само защото звучат странно. Записвай си всички, така ще ти е по-лесно да отсееш добрите.

Превърни се в истински откривател на решения

Винаги мисли през фокуса на намирането на решения. Когато активно търсиш проблеми в индустрията или в компанията ти, ще имаш възможност да намериш нови, иновативни решения, които наистина работят.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *