Партньор на Проватон
 Старите коледни картички, пазещи духа на Коледа

Старите коледни картички, пазещи духа на Коледа

Сподели в

Наближава най-вълшебното време в годината – Коледа. Изпратихте ли подаръците?  Изпратихте ли пожеланията си на близки и приятели? А защо не изпратите и една коледна картичка пълна с емоции? Защо ли не се върнем в 19-ти век при първата коледна картичка?

Първата коледна картичка

През далечната 1843 година държавния служител Хенри Коул бил твърде зает с организация на предстоящото изложение, нямал време даже да напише своите пожелания на всички приятели, колеги и роднини. Тогава  му хрумнала оригиналната идея да се изработи една рисунка свързана с празника, върху която да има пожелание за всеки. До този момент са се разменяли пожелания само като писма по пощата или предавани лично.

Хенри Коул ангажирал известният британски художник Джон Хорсли да осъществи неговата идея и така известният художник създава първообраза на днешната коледната картичка. Първата картичка представлява триптих, като на страничните сцени са изобразени „библейски” дела – обличане на бедните и хранене на гладните. Централната сцена изобразява празничното веселие на семейството на г-н Коул сред гощаване.

Първото пожелание написано върху коледна картичка

Пожеланието върху картичката на г-н Коул гласяло „Весела Коледа и Щастлива Нова Година“ (”Merry Christmas and a Happy new year to you”). Дотогава думата „merry“ означавала „благословен“, но с времето постепенно започнала да придобива значението на „весел“ в английския език.

Джон Коул поръчал 40 картички за своите близки. От тях днес са запазени 12, които са с изключителна висока колекционерска стойност. Малко по-късно се произвеждат 1000 такива картички със „сцената“ на сем. Коул и се продават твърде скъпо за времето си – 1 шилинг или една средна седмична надница.

Коледните картички на родна земя

Според данни на Българските пощи първата новогодишна картичка е изпратена през 1882 година, а първата коледна, три години по-късно през 1885. Традицията е въведена от княз Фердинанд I, който е първия притежател на поздравителна картичка. До ден днешен фамилията Сакскобургготски са притежатели на уникални поздравителни картички и едни от най-богатите и ценни колекции в света.

Макар и да навлизат бързо в страната ни, картичките не се произвеждат в България. Такива се внасят от Европа и само се добавяло текст на български. Първите изцяло български картички се отпечатват в русенската печатница „Модерно изкуство“ през началото на XX век. Днес можем да видим някои от тези коледни картички в Историческия музей  в Горна Оряховица.

 

Коледните картички днес

С напредването на технологиите започна и появата на електронните честитки. Все повече хора започнаха да използват тази нова опция, защото е по-бърза и в повечето случаи безплатна.

Но забравят едно, колко много емоции се крият в хартиената, ръчно направена или купена от съседната книжарница картичка, изпратена по пощата с най- чисти и искрени пожелания, написани от самия теб. Всичко това пълни с емоция не само изпращача, а и получателя.

А старите – старите коледни картички, те сякаш пазят духа на Коледа и вече порасналите деца, вадейки ги от кутията, имат още един повод да се потопят в скъпи спомени от детството си и семейните отминали Коледи.

Историята на коледните картички започна през 1843, а кога ще свърши?

За щастие още не знаем!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *