Партньор на Проватон
 3 филма и 1 гореща линия – стартов пакет за противодействие на насилието

3 филма и 1 гореща линия – стартов пакет за противодействие на насилието

Сподели в

Световният ден за борба с насилието над жени – 25 ноември – скоро премина. Трагичната статистика сочи, че от началото на извънредното положение около Covid-19 у нас вследствие на домашно насилие живота си са загубили 17 жени.

Не бива да забравяме все пак, че има и примери за успешно излизане от живота с насилие. Разказвали сме ви за жени, които вече са от другата страна. Понякога Холивуд също ни е правил съпричастни на подобни истории. Подбрахме три филма, които забиват пръст в раната на домашното насилие, но показват и как може тя да бъде излекувана. А вместо четвърти филм, ще ви предложим парче реалност – Националната гореща телефонна линия, която съществува, работи денонощно и помага на жертвите да осъзнаят, че не са сами и изход има.

“Берлински синдром” (2017)

По време на отпуската си в Берлин, австралийската фотожурналистка Клер се среща с Анди, харизматичен местен младеж, и между тях веднага възниква взаимно привличане. Преживяват страстна нощ, а на сутринта Клер се събужда заключена в празния апартамент на Анди. Когато той се прибира, положението става наистина зле.

Този филм показва, че много често решението “просто да си тръгнеш” далеч не е толкова лесно за вземане. Ако сте готови да влезете в света на Клер, бъдете готови за тежки психологически дисекции.

 

“Играта на Джералд” (2017)

Базиран по едно от по-смелите произведения на Стивън Кинг, филмът е дело на Майк Фланаган. По време на по-голямата част от филма главната героиня Джеси е завързана, хваната в капан – както физически, така и в капана на собствената си психика. Колкото повече тя рови в своето минало, толкова повече се доближава и до спасението си от настоящата ситуация.

Въпреки че насилникът, Джералд, съпруг на Джеси, умира в сравнително ранен етап на филма, това не я освобождава. Свободата е единствено в нейната глава, а пътят до нея се оказва труден, но не невъзможен.

 

“Достатъчно” (2008)

Главната роля във филма се изпълнява от Дженифър Лопес, която след серия безмилостни удари от ръката на своя любим решава, че enough is enough и опитва да избяга. Тя взима дъщеря си и се опитва да потъне в неизвестност, но  съпругът й все пак проследява малките трошички, които са оставили по пътя като следи, и ги открива. Така тя няма друг вариант, освен да потърси правата си в съда. И знаете ли? Успява! Това е втори филм, в който Джей Ло играе ролята на жертва на домашно насилие.

Вижте и най-важното…

Най-големият герой в тази поредица: Националната гореща телефонна линия

0800 11 977 – запомнете този номер! Дори на вас никога да не ви е бил нужен и да не очаквате подобно стечение на обстоятелствата, то не знаете кога и на коя жена ще окажете безценна помощ, съобщавайки й за него.

Какво да очаквате от горещата линия?

Достъпна и безплатна 24-часова, ежедневна психосоциална помощ и подкрепа, оказвана от специалисти, за хора, преживели насилие. Доброволците от другата страна на телефонната слушалка работят за намиране на решение и излизане от ситуацията на домашно насилие.

Има възможност за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие от най-отдалечените населени места в България, както и за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие на хора с увреждания.

Линията се обслужва от специалисти и професионалисти, които имат дългогодишен опит в работата с хора, преживели домашно насилие. Специалистите, които поемат обажданията имат уменията да разбират и преценяват реалната ситуация, независимо от разказа и емоциите на обаждащата се жена. Тоест те са един вид „преводач“ на чувствата на жената и така се преценява каква точно помощ и защита е добре се получи в конкретния случай.

Често се случва при обаждания от жени, особено през нощта, да се чува как мъжа крещи по жената, децата плачат. Жените споделят, че не искат да викат полиция, за да не ескалира насилието на другия ден. Но фактът, че от другата страна на линията стои някой за подкрепа, както и увереността, че още някой може да извика полиция, помага много на жените. В някои от случаите мъжете искат да говорят със служителите на НГТЛ, за да обяснят “колко виновна е жената” за тяхната агресия. В други случаи, когато жената каже, че се е обадила на линия за домашно насилие и те могат да извикат полиция, те се отдръпват и спират да крещят. В трети случаи само фактът, че жената получава подкрепа в ситуация на насилие, е много успокояваща за нея. Това показва колко е нужно да има подобни услуги за жените, които са в насилие.

От няколко месеца линията има профил във Фейсбук – Гореща Линия Домашно Насилие, както и страница –”Национална  безплатна гореща линия за пострадали от домашно насилие”. Там се публикуват статии, които са свързани с разпознаване на насилието, къде и как може да се търси помощ.

Не забравяйте и за нашата група НЕ СИ САМА – ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО. Тя бе създадена, за да покажем подкрепата си към хилядите жени в България, които са принудени да страдат от насилие у дома. С нашата кампания искаме да допринесем за създаването на климат на нулева търпимост към домашното насилие в българското общество и в крайна сметка да помогнем за намаляването на мащабите на този чудовищен проблем. Присъединете се към нас!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *