Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Ваксините във Варна идват на Коледа, имунизацията започва от 4 януари

Стоян Пасев: Ваксините във Варна идват на Коледа, имунизацията започва от 4 януари

Сподели в

В РЗИ-Варна беше доставен фризерът за ваксините срещу Covid-19, съобщава БНР.

На приемането на фризера присъства и областният управител на Варна Стоян пасев, който даде и малко повече информация, кога се очакват ваксините във Варна и дали самият той ще се вкасинира.

По негови думи се очаква ваксините да бъдат доставени на Коледа, а имунизацията да започне от 4 януари.

Ваксините ще са за целия Североизточен район – Варна, Шумен, Добрич, Разград, Търговище и Силистра. Медикаментите ще се съхраняват на минус 70 градуса. Според Пасев дори да бъдат доставени повече дози, няма да има проблем с опазването им, тъй като фризер вече има и във Военноморската болница в града.

„Аз ще се ваксинирам, когато дойде времето“, каза още областния.

Относно фризера Пасев съобщи:

„Събира около 117 хиляди флакона, като всеки един флакон е за пет дози, или грубо казано, 585 хиляди ваксини може да се направят с този фризер. Това е за целия Североизточен район, знаете, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра. На минус 70 трябва да са, а фризерът поддържа до минус 90 градуса температура. Ако евентуално дойдат повече дози, знаете, че в МБАЛ – Варна, ВМА, пристигна още един фризер със същия капацитет, а ваксините пристигат точно на Коледа. Спокойно, от началото на януари, от 4-ти, започваме ваксинирането“.

Здравната инспекция се сблъска с аналогични трудности, каквито имаше и в Бургас, при доставката на машината заради обема ѝ. Размерите на фризера са големи. Височината му е 2,06 м.

Поради факта, че той беше поставен на дървена платформа и вратата, която води към помещението, където ще се съхранява, започна процедура по сложна логистика.

„Минава през вратата, има специалисти, в рамките на половин час ще бъде точно на мястото си фризера. Апелът ми към всички болници е да си направят организация за ваксините – всеки един от управителите на болниците може спокойно да си ваксинира служителите, тъй като знаете, че първите ваксини идват точно за тях. Разбрахме, за община Варна, в ДКЦ-тата също имат готовност. Ще бъдат разкрити кабинети за ваксина, така че трябва да се подготвим на този етап за ваксинирането на всички останали“, каза Пасев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *