Партньор на Проватон
 „Никога нормално“ – готови ли са лидерите за новата бизнес реалност?

„Никога нормално“ – готови ли са лидерите за новата бизнес реалност?

Сподели в

Коронавирусът не промени бизнес реалността. Той просто я забърза. Усещането е като тичане на пътека във фитнеса, на която някой увеличава скоростта на максимум. Тичането се превръща в паникьосано бягане с търсене на стоп бутона. Но бутон няма. Вместо това се увеличава и наклонът.

Това е новата бизнес реалност. Коронавирусът превърна бизнеса, който винаги е бил състезание, в ултра състезание. Как да го спечелим?

Задача номер едно: изграждане на гъвкавост

Много от предизвикателствата, с които бизнесът трябва да се справи, за да е конкурентен – дигитализиране, автоматизиране, оптимизиране, изграждане на адаптивни стратегии, бяха на дневен ред и преди COVID-19. Поради липса на ефективни процеси и усещане за спешност, решенията се разработваха бавно. Задачата пред бизнеса сега е да забърза тези решения, като едновременно с това посрещне и вълната от нови предизвикателства – променящи се потребителски нагласи и служителски очаквания, нови вериги на доставки, технологии и държавни регулации.

Наричаме това “новото нормално”. Според прогнози на Accenture Global – една от най-големите консултантски компании в света – бизнесът трябва да се подготви за „никога нормално” – ново десетилетие на непрестанни промени. Тази несигурност изисква компаниите да се обърнат навътре. Лидерите трябва да изградят гъвкави екипи и процеси на работа, и да ги допълнят с гъвкави партньорства. Това е единственият механизъм за сигурно справяне с несигурни ситуации и задача номер едно пред лидерите.

Гъвкави екипи

Мултидисциплинарните екипи се справят по-добре с несигурността. Тези екипи се състоят от експерти с различен профил, опит и позиция в компанията. Това им позволява да представят различни гледни точки, както за проблемите, така и за решенията. В краткосрочен план е достатъчно да “смесим” експерти от различни отдели, т.е. да работят заедно по проекти от началото до края, а не поетапно един след друг. Така ще осигурим първоначална степен на мултидисциплинарност.

Това ще ни позволи да избегнем капана на линейната работа. В него попадаме винаги, когато един отдел предаде работа на друг – например продуктов отдел към маркетингов отдел. Резултатът е пропуски, несъгласия между отделите и прехвърляне на работа обратно по веригата. Накратко – линейна неефективност. Работейки съвместно, намаляваме линейността и естествено внасяме гъвкавост в компанията. Всичко това, без да променяме организационната структура.

В дългосрочен план, компаниите могат да преминат към по-гъвкави организационни структури, базирани напр. на автономни екипи сформирани за конкретна задача (squads), да наемат повече мултидисциплинарни специалисти и да изградят база от разнородни външни експерти.

Гъвкави методологии

Гъвкавите (agile) методологии  като дизайн мислене, сървис дизайн и скръм (scrum) предлагат силни предимства на компаниите. Те дават бързи и лесни инструменти за ефективна работа. С тези инструменти екипите могат дълбочинно да проучват клиентските нужди, бързо да разработват и тестват нови идеи и ефективно да ги прилагат.

Тези съвременни методологии имат много сходни характеристики – клиентско ориентирано разработване и итерации, т.е. частични разработки, съчетани с ранни потребителски тестове. Затова на първо време компаниите могат да пробват една от водещите методологии, с която да обновят проектния си подход.

В перспектива е добре да се приложи адекватен микс, като се изберат инструменти и подходи от различни методологии, които да се адаптират към компанията. Ако компанията е в сферата на услугите е по-добре да се помисли за комбинация от сървис дизайн и бизнес моделиране, а ако е в сферата на продуктите – да се комбинират дизайн мислене и скръм.

Гъвкави партньорства

Мултидисциплинарните екипи и гъвкавите методологии са в основата на по-ефективна работа в режим на несигурност. В новата ера на “никога нормално”обаче трябва да съчетаваме ефективност и иновативност. Това означава  много повече непредвидимост и флуктуации в ресурсите и експертизата, които ни трябват. За да преминем успешно през тях, трябва да осигурим гъвкав достъп до ресурси и експертиза в пикови моменти.

Една от добрите практики, за да се подготвим за новото “никога нормално”, е да започнем да работим по прототипни проекти, които са извън зоната ни на комфорт като организация – проекти, свързани с нови разработки, въвеждане на нови технологии и дизайн, или такива, в които нямаме 100% вътрешна експертиза и предишен опит.  Работата по тези проекти ще ни помогне да свикнем с несигурността, ще ни пречупи да мислим иновативно, да тестваме нови методологии и да работим с партньорски организации, чиято експертиза не разбираме напълно.

Според най-новото проучване на световната професионална мрежа LinkedIn има 15 изцяло нови професии, които са се появили на американския пазар през последната година – от специалист изкуствен интелект до техник по поведенческо здраве. Това са професии, които се развиват органично, вследствие на пазарни и технологични промени. Дори установени професии като бранд мениджър и продуктов инженер се променят и се претопяват с други дисциплини. Затова в дългосрочен план, освен партньорствата, трябва да преосмислим и стратегията си по наемане и развитие на специалисти в компанията.

В заключение, промените в бизнес средата се случват по-бързо отколкото лидерите, дори най-гъвкавите и иновативно мислещи, могат да реагират. Затова е важно гъвкавостта да инфилтрира цялата компания – от екипите, до начина на работа и партньорствата, които изграждаме.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *