Партньор на Проватон
 Как да отгледаме деца лидери

Как да отгледаме деца лидери

Сподели в

Много родители се чувстват объркани за това как най-добре да научат децата си на независимост, самочувствие, да разчитат на себе си и да постигат голям успех. В рамките на последните 25 години научих, че поведението на родителите може да помогне на децата да се развиват, но и обратното – има поведение, което може да смачка децата и да не им позволи да постигнат максималния си потенциал, пише авторът на FORBES Кати Каприно.

Тя предлага съветите по темата на Естер Войчицки – съветник на множество образователни технологични стартъпи в Силициевата долина, автор на бестселъра How to raise successful people и създател на организацията с нестопанска цел Global Moonshots. Тя е и майка на три изключително успешни дъщери – Ан, която е съосновател и управител на компанията за генетично тестване 23andMe, Сюзън, която е управител на YouTube, и Джанет – професор по педиатрия в UCSF и доктор по медицинска антропология.

  1. Доверие

На първо място трябва да вярваш в способността на децата си да осъществяват целите, които си поставят. Понякога децата искат да направят нещо, с което родителите им не са съгласни или смятат за загуба на време. Важно е да уважаваш интересите на детето си, стига да не са непродуктивни или опасни.

Естер Войчицки дава пример с дъщеря си Ани, която решава, че иска да ходи на фигурно пързаляне. Войчицки не е много развълнувана от идеята да я води на тренировки в 5 часа сутринта, но решава да я подкрепи в желанието ѝ. Ани трябва да събере и сама парите за кънките, които струват близо 1000 долара, но успява да го направи.

„Нямах представа дали иска да се занимава професионално с фигурно пързаляне, не съм сигурна, че и тя знаеше, но я подкрепих в тази ѝ цел. Всяка от дъщерите ми имаше нещо, което обича и за което аз не знаех почти нищо, но ги окуражих и не съм се ядосвала, когато интересите им се промениха“, обяснява тя.

  1. Уважение

Уважавай децата си като личности. Не очаквай от тях да са като теб, защото вероятността за това е много малка. Те са родени в друго време и дори само това означава, че ще имат различни интереси. Ако детето ти не иска да ходи в някой музей, може би ще успеете да постигнете компромисно решение, но често малките деца не харесват музеите. Те нямат необходимите познания, освен ако музеят не е създаден специално за деца.

Когато вярваш на детето си и го уважаваш, му даваш силата да си вярва и да се уважава. Това е едно от най-важните неща, които човек трябва да научи – как да се грижи за себе си и как да си прощава грешките.

  1. Независимост

Дай на детето си независимост колкото се може по-рано. Днес много често се случва родителите да са прекалено загрижени и да пазят прекалено много децата си, като по този начин ограничават тяхната независимост. Всички трябва да се научим да сме независими.

Когато децата ни отидат да учат в университет, трябва да са готови да се справят сами. Ако постоянно ни звънят, защото не могат да се справят и имат нужда от помощ, значи някъде сме сгрешили, прекалено много сме ги предпазвали.

Независимостта може да започне отрано. Малките деца могат да се научат да се обличат сами, да прибират играчките си и да помагат в приготвянето на трапезата. Децата ще се почувстват, че им се има доверие за изпълнението на тези задачи. И не ги наричайте задължения, те не са такива. Това е семейна отговорност, а децата са част от семейството.

  1. Съвместна работа

Не им казвай постоянно какво да правят. Никой не обича да бъде контролиран, дори и да е на 2 години. Това не означава, че не трябва да има правила за добро поведение, но в рамките на тези правила е добре да има възможност за съвместно вземане на решения.

Децата могат да помогнат в решението какво да правите този уикенд, могат да помогнат в избора на килим за тяхната стая, могат да помогнат в избора на закуска, могат да се научат да използват метла и кошче за боклук.

  1. Доброта

Всичко това е необходимо, но добротата е може би най-важното нещо. Първо трябва да си добър със себе си и след това със семейството и приятелите си. Бъди добър със себе си, когато направиш грешка или когато някой друг сгреши. Грижи се за себе си, яж добре, спи достатъчно, движи се. Всичко е много просто, но много от нас не го правят.

Прошката също е от изключителна важност. Трябва да научим децата си да прощават чрез примера, който даваме.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *