Партньор на Проватон
 12 фрази, които истинските лидери използват, за да постигат невероятни резултати

12 фрази, които истинските лидери използват, за да постигат невероятни резултати

Сподели в

Какъв е смисълът да развиваш лидерски качества, ако не ги използваш за получаване на по-добри резултати? Истинските лидери знаят, че имат нужда от предани служители, за да постигнат голям успех. Те са фокусирани върху изграждането на доверие и увеличаването на компетенции, търсят разбиране, предават знания и добавят стойност за тези, които ги следват и разчитат на тях.

Авторът на FORBES Терина Алън посочва 12 фрази, които истинските лидери използват, за да подобрят взаимоотношенията си със своите подчинени и така да получат страхотни резултати.

 1. Имам нужда от помощ

Много псевдолидери гледат на търсенето на помощ като на слабост. Това не е добър начин на мислене. Искането на помощ е едно от най-страхотните неща, които можеш да направиш, за да покажеш лидерски качества. Търсенето на помощ демонстрира много по-голяма увереност и сила, отколкото ако се преструваш, че никога нямаш нужда от такава. Отказът от това да търсиш помощ може да покаже несигурността ти или да остави другите с впечатлението, че се мислиш за повече от тях. Когато търсиш съвет и насоки от служителите си, ще получиш по-голямо уважение, защото те ще видят, че цениш тяхното участие и ги уважаваш. Така ще им позволиш и да се покажат в добра светлина.

Когато искаш помощ, съвет и подкрепа от тези, които те следват, ти създаваш нови лидери. Лидерството не означава да си най-умният човек в стаята, а да вдъхновяваш останалите да се превърнат в най-добрата си версия, да създадеш средата, която да им позволи да работят по най-добрия начин.

 1. Мога ли да ти помогна?/Как да ти помогна?

Лидерите и началниците не трябва да предполагат, че подчинените им ще ги търсят всеки път когато имат нужда от помощ. Трябва да създадеш впечатлението, че наистина искаш да помогнеш и не гледаш на другите като на по-слаби или некомпетентни, когато търсят помощ. Ако гледаш на търсещите помощ като на по-слаби, бъди сигурен, че подчинените ти са го забелязали и е малко вероятно да поискат помощ, дори и наистина да се нуждаят от такава.

 1. Разбирам, че…/Разбирам те

Когато използваш тези фрази, демонстрираш, че наистина си чул и си разбрал съобщението. Тази фраза е чудесна за валидиране на нуждите, чувствата или предложенията на другите и когато я използваш, демонстрираш чудесна комуникативна техника. Служителите ти ще забележат и ще оценят това да са разбрани, дори и в крайна сметка да вземеш решение, което не харесват.

 1. Уважавам те, защото…/Уважавам това, че…

Всеки иска да бъде уважаван. Затова е важно да покажеш на колегите си уважение. Истинските лидери разбират, че да покажеш уважение изисква повече от думи, макар понякога и те да са важни. Използвай тези фрази, за да подчертаеш положителното в нечие поведение или решение, дори и да не си съгласен с тях. Използвай това като начин да споделиш с екипа си на какво държиш най-много. Служителите ще разберат какво цениш и вероятно ще се опитат да повторят това поведение в бъдеще.

 1. Вярвам, че можеш…/Вярвам, че ще…

Ако работиш постоянно с подчинените си, опитай се да използваш тази фраза поне веднъж седмично. Важно е да демонстрираш на екипа си, че имаш нужда от него. Покажи, че цениш чуждата помощ по същия начин, по който искаш да ценят твоята. Служителите искат да използват таланта си и да допринесат за постигането на целите на компанията, а за да го направят, имат нужда от пространство да развият креативността си. Сподели визията си за крайния резултат и им дай шанс да блеснат. Подчинените ти ще видят, че им имаш доверие и ще са готови да вложат енергията си за постигане на целта.

 1. Ти си прав/Аз сгреших

Лидерите невинаги имат всички отговори. Окуражи членовете на екипа си да дебатират с теб и помежду си. Екипите се формират, когато членовете се чувстват в безопасност да изразят несъгласие с колегите или шефа си. Покажи силата и куража си като лидер с това, че си готов да признаеш, когато някой друг е бил прав или ти си сгрешил. Покажи уязвимостта си и така ще помогнеш за изграждането на взаимоотношенията ви.

Това е още една възможност да покажеш на екипа си, че имаш нужда от тях. Подчинените ти ще те видят като по-силен и ще са доволни, че могат да допринесат със своите мисли и идеи.

 1. Извинявай, грешката е моя

Има две страни на лидерството – да поемаш отговорност и да споделяш успеха с останалите. Добрите лидери знаят, че когато е допусната грешка, трябва да поемат отговорност за нея, дори и техен подчинен да е прекият виновник и да понесе някакво наказание. Като лидер на екипа трябва да се извиниш и да разпознаеш своята грешка – дори и тя да е в това, че не си успял да развиеш уменията на даден служител или не си предприел необходимите действия.

 1. Имам време за…

Тази фраза съдържа в себе си твърдението „имаш значение за мен“. Когато кажеш на служителите си, че имаш време да обсъдите нещо важно, получаваш допълнителни точки като лидер. Когато им покажеш, че са важни, те ще ти отговорят със същото и няма да те съдят прекалено строго в лош момент. Хората искат да се чувстват ценени. Като лидер трябва да отделиш време, за да отбележиш нуждите на екипа си.

 1. Какво мислиш?/Как ще се справиш?

Не е твоя работа като лидер да измисляш всички отговори. Лидерите дори не трябва да споделят отговорите толкова лесно, дори и да ги знаят. Така те развиват екипа си и могат да получат нови идеи. Когато питаш служителите си какво мислят или как биха се справили с даден проблем, ти им осигуряваш възможност да се развиват и ги окуражаваш да дадат мнението си. Като задаваш тези въпроси, ти развиваш лидерски качество в другите и създаваш доверие в екипа.

 1. Отворен съм за…

Често лидерите говорят за промяна, без да са показали, че самите те са отворени за такава. Покажи на екипа си готовност да пробваш нови идеи. Като използваш тази фраза, служителите ти ще знаят, че действително си готов за промяна, а не само говориш за нея.

 1. Благодаря ти за…/ Ценя те, защото…

Това изглежда много просто, но често хората казват благодаря, без да уточняват за какво точно са благодарни. Обратната връзка е чудесна, когато е конкретна и навременна. Благодари възможно най-често и подчертавай защо и как работата на служителите или постигнатите резултати помагат на компанията.

 1. Можеш да го направиш/Вярвам в теб

Покажи на подчинените си, че вярваш в тях, и те ще искат да надхвърлят очакванията ти. Тези фрази ще накарат служителите ти да чувстват, че ги подкрепяш. Добре е това да се вижда в цялостното ти отношение към тях, но е също толкова важно и да го казваш.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *