Партньор на Проватон
 Жителите на Горна Трака с петиция за незабавно спиране на изсичането на боровата гора в района

Жителите на Горна Трака с петиция за незабавно спиране на изсичането на боровата гора в района

Сподели в

Жители на селищно образувание Горна Трака стартираха петиция, чрез която се надяват да спрат започналото изсичане на гората, която по кадастрална карта се води към Коджа тепе.

Ето какво пише и в текста на петицията, отправена към Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите, Българското дружество за защита н аптиците:

Възражение от живеещите в местност Коджа Тепе (Голяма Могила ), местност Ваялар или по сега действащите кадастрални карти с. о Горна Трака.

Тези пояси от смесена гора (бор, дъб, мъждрян и др. широколистни видове) са засадени преди много години (може би около 70 – 80 години), за да изпълняват следните основни функции: противоерозионна, против наводнения и ветроспираща.

За живеещите в района гората е екопарк, в който се разхождат и дишат чист въздух.

Нашето желание е да не ни отнемате и малкото чист въздух, който дава тази гора на Варна. Искаме сечта на гората да спре, а собствениците на гористия терен да бъдат обезщетени с други парцели.

„Горите пазят почвата на нейното място. Те задържат дъждовна вода, така че тя да се просмуква във водоносния слой под земята. Дървета пазят водата от прекалено бързо изливане на земята и помагат за контрола над наводненията. Те се грижат за почвата и водата ни.“

Дърветата осигуряват подслон, храна, почивка, красота и дом за птици, насекоми и други животни.

Всеки път, когато големи части от гората се изсекат, много животни губят домовете си и всичко около мястото, където са расли дърветата се променя завинаги.“

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *