Партньор на Проватон
 Не си добър мениджър, ако правиш тези 6 неща

Не си добър мениджър, ако правиш тези 6 неща

Сподели в

Не са малко случаите, в които основната причина служители да искат да напуснат дадена компания е поведението на шефа им. Лошото отношение създава токсична обстановка, но тъй като става въпрос за техен началник, служителите не могат да променят поведението му и единственият им избор е да си потърсят нова работа.

Ако си мениджър, помисли дали не се държиш по начин, който наранява подчинените ти. Авторът на FORBES Кати Каприно дава шест примера за токсично поведение.

Присмиваш се на подчинените си или ги унизяваш

Ако унизяваш подчинените си и им се подиграваш за поведението, идеите и работата им – дори и да мислиш, че това е забавно, няма как да управляваш хора, ако ги нараняваш. Потърси начин да промениш стила си на комуникация.

Подминаваш или не позволяваш въпроси

Когато служителите работят по проекти, презентации, изпълнение на административни и други задачи, постоянно възникват въпроси, особено ако става въпрос за хора, които са отскоро в компанията. На въпросите трябва да се отговаря колкото е възможно по-пълно и ясно. Ако не позволяваш въпроси, подминаваш ги или се подиграваш на служител, че е попитал нещо, е добре да преосмислиш поведението си. Ако смяташ, че има въпроси, на които не е нужно да се отговаря, обясни защо мислиш така и дай кратки инструкции, за да подобриш ефективността на работата.

Караш служителите си да се чувстват глупави, неадекватни или по-нисши, когато изпитват трудности или не покриват очакванията ти

Когато засрамиш някого, той се затваря. Такова поведение унищожава енергията, самочувствието и ентусиазма им, кара ги да искат в бъдеще да защитят егото си и да се предпазят. В резултат на това ще унищожиш възможността подчинените ти да покажат най-доброто, на което са способни.

Отказваш да се срещаш със служителите си и да им даваш конструктивна обратна връзка

Част от работата на всеки добър мениджър е да се среща с подчинените си и да предлага насоки и конструктивна обратна връзка. Ако кажеш, че си прекалено зает за редовни срещи или не разбираш значението на обратната връзка, пречиш на служителите си да достигнат максималния си потенциал. Вместо това бъди техен учител и ментор.

Обвиняваш служителите си, че не се справят добре, когато вината всъщност е в теб

Мениджъри, които обвиняват подчинените си, че не са се справили блестящо, и такива, които не поемат отговорност за случващото се в екипа им, са слаби. Не обвинявай хората, които са по-долу в йерархията, ако възникне проблем. Поеми отговорност. Ти си шефът и ако обвиняваш хората, само ще ги отблъснеш.

Не искаш обратна връзка от служителите си за себе си като мениджър

Мениджмънтът не е еднопосочна улица. Ако не искаш да знаеш дали се справяш добре в ролята си на мениджър, не получаваш цялата информация, от която се нуждаеш, за да станеш успешен. Редовно искай обратна връзка за подхода си и питай как можеш да го подобриш, за да помогнеш на служителите да се справят все по-добре с работата си.

***

Не е трудно да станеш вдъхновяващ мениджър, а ако го направиш, ще се изненадаш от позитивния резултат. Такава промяна изисква по-голяма емоционална интелигентност, отколкото много от нас притежават или се опитват да развият.

Изисква се смелост да признаеш, че не си идеален в ролята си на мениджър. Трябва сила да поискаш мнението на останалите за това как можеш да станеш по-добър. Ако не промениш поведението си, това ще попречи на собствения ти потенциал за успех и този на служителите ти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *