Партньор на Проватон
 Министър Сачева: Успяхме да запазим 16 000 работни места във Варна от началото на пандемията!

Министър Сачева: Успяхме да запазим 16 000 работни места във Варна от началото на пандемията!

Сподели в

Почти 1 млн. души са получили подкрепа от Министерство на труда и социалната политика от началото на пандемията у нас. Отделно 2 500 000 пенсионери получават добавки до края на март, съобщи при гостуването си във Варна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Сачева обясни, че мерките се изразяват както в подкрепа на бизнеса и пазара на труда, така и в програмата “Топъл обяд”, програмите с хранителни продукти , семейните помощи за деца. Що се отнася до мярката 60/40 или 80/20 в сектора на туризма и транспорта, тя поясни, че до този момент са запазени 250 000 работни места и са инвестирани около 600 млн.лв. само в компаниите от различни сектори, които са кандидатствали по двете мерки.

Отделно още поне 450 млн.лв. са дадени от Министерство на икономиката за подпомагане на компании. Това означава, че с над 1,1 млрд.лв. е подпомогнат бизнеса.

Специално за Варна Сачева обясни, че по програмите са запазени 16 000 работни места, инвестирани са 17 млн.лв. По мярката “Запази ме” до вчера около 3 000 работодатели са кандидатствали за 15 000 души.

Министър Сачева гостува в морската столица по повод подписването на Меморандум с Икономическия университет. Ето какво коментира още тя при визитата си:

“Днес подписахме споразумение с Икономическият университет във Варна да популяризираме политиките на Министерство на труда и социалната политика сред младите хора, особено що се отнася до теми като социално предприемачество, социална икономика и корпоративна социална отговорност. Корпоративната социална отговорност е изключително важно условие за това компаниите да се развиват за в бъдеще, включително да могат да привличат млади хора на работа. Според различни проучвания все по-важно за младите хора е една компания да има кауза, както и размера на заплатата, която ще получават. Що се отнася до другите аспекти на споразумението, ще има възможности и за стажове от страна на студентите в публичната администрация

В следващите 7 години предвиждаме да инвестираме по ОП “Развитие на човешките ресурси” 33 млн. лв. в дейности, които са свързани със социалното предприемачество. Напълно възможно е някои от студентите да намерят и възможност за собствен бизнес, който да стартират. Също така имаме 70 млн.лв., които сме насочили към “Фонда на фондовете” за микрокредитиране отново по теми, свързани със социалното предприемачество, социалните услуги и социалната икономика.

Професиите на бъдещето са точно толкова свързани с технологии, колкото и с хора, така че смятам, че това, което направихме днес е студентите на ИУ-Варна да имат все повече възможности.

Бюджетът на ОП “Развитие на човешките ресурси” за следващата година все още се уточнява, но са над 4 млрд. лв. парите, които ще бъдат инвестирани в различни сектори, включително и по отношение на деинституализацията на социалните услуги за възрастни хора. Това ще бъде едно от главните пера. Така, както в момента имаме ангажимент да закрием всички институции за деца до 2025 г. , така сега започваме процеса да закрием всички домове за възрастни, хора с увреждания и хора с психични проблеми до 2037 г. Една значителна част от институциите трябва да бъдат пребазирани още до 2025 г.

По отношение пазара на труда много са темите, по които ще се работи. Повече от 500 млн.лв. ще бъдат инвестирани в обучения за дигитални умения, както за хора, които трябва да бъдат потребители на социални услуги, така и за хора, които ще работят с тези дигитални умения, за да създават стоки и услуги.

Ще има сериозен компонент върху младежката безработица, върху хората, които нито учат, нито работят. Социалната икономика също ще бъде един от основните акценти. Най-основното ще бъде програмата, свързана с обучението през целия живот., т.е. създаване на платформа за непрекъсната квалификация и преквалификация на работната сила у нас”, коментира министър Сачева.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *