Партньор на Проватон
 Лъжата, която проваля успеха ти

Лъжата, която проваля успеха ти

Сподели в

Интересно е как хората са потресени, ако чуят някой да лъже, а в същото време постоянно приемат лъжите, които казват сами на себе си. Когато постоянно се лъжеш, подкопаваш самочувствието си. И колкото повече позволяваш да ти се размине, толкова по-малко вероятно е да създадеш за себе си различен живот или успех в кариерата, пише авторът на FORBES Терина Алън.

Голямата лъжа, която разрушава успеха, е лъжата, която хората си казват – че нямат избор и не са способни да изградят успешна и удовлетворяваща кариера. Когато не харесваме изборите си, често се оплакваме, че не сме имали друга възможност. Когато не искаме да се борим с негативните последствия от изборите си, се оплакваме колко нечестни са тези последици.

Само защото не харесваш възможностите си, не означава, че не си имал избор

Хората обвиняват липсата на опции за провала в кариерата си. Но истината е, че причината повечето хора да остават на работа, която мразят, не е в липсата на избор, а в това, че съществуващите опции идват с цена, която не са готови да платят. Нямат куража да се откажат от това, което имат, за да постигнат нещо по-добро, затова им е по-лесно да кажат, че нямат никакъв избор, отколкото да признаят, че ги е страх от промяната.

Ето няколко примера:

 • Ще се заема с този проект след един час (седмица по-късно все още не си започнал).
 • Ще започна нов бизнес.
 • Ще поискам повишение или увеличение на заплатата.
 • Ще разреша конфликта, който имам с колегите или шефа си.
 • За кариерата, която искам, трябва ми трябва допълнителна квалификация, така че ще се запиша на курс.
 • Тази седмица ще прочета онази книга за лидерството.
 • Тази година ще напиша книга.
 • Ще посетя онази конференция или семинар, за да получа контакти.
 • Ще съм по-продуктивен в работата си.
 • Ще гледам по-малко телевизия, за да мога да свърша повече неща.

Примерите са много. Имаме какви ли не планове за нещата, които трябва да направим, за да достигнем следващото ниво в кариерата и да постигнем успех, но твърде често лъжем себе си, че се заемаме с тях.

Лъжите водят след себе си сериозни последствия

Няма как да си доволен от кариерата си, ако си казваш, че ще направиш промяна, но само се залъгваш. Трябва да си честен със себе си за това какъв живот и каква кариера наистина искаш и след това да се запиташ какво си склонен или не да направиш по въпроса, дали си готов да платиш цената, за да осъществиш мечтите си.

Не се залъгвай, че по пътя към успеха няма да се наложи да жертваш нещо. Щастието си има цена. Ако сега не си щастлив, няма просто една сутрин да се събудиш щастлив. Ако мразиш работата си, няма изведнъж да я заобичаш. Ако искаш по-добър живот или кариера, помисли върху това:

 • Когато си обещаеш, че ще промениш поведението си и след това не го направиш, значи лъжеш себе си. Когато решиш, че ще направиш или кажеш нещо, което ти е било трудно, но не го направиш, значи лъжеш. Когато кажеш, че нямаш избор, защото всички варианти имат негативни последици, значи се залъгваш.
 • Бъди честен със себе си за това какво си готов или не си готов да направиш, за да постигнеш лични или професионални цели. Трябва да осъзнаеш, че само защото изборите са трудни, не означава, че нямаш такива.
 • Задай си трудните въпроси – какво ще ти коства постигането на дадена цел и дали ще си достатъчно дисциплиниран, за да направиш това, което трябва да се направи. В противен случай трябва да приемеш настоящата си ситуация, без да се оплакваш.

Какво се случва, когато си дадеш позволение да се лъжеш?

Ако приемеш лъжите, които си казваш, в крайна сметка ще спреш да си имаш доверие. Как се чувстваш от тези лъжи? Изискваш ли от себе си да поемаш отговорност? Променяш ли себе си? Как се отразява това на психиката ти? Как лъжите и липсата на отговорност се отразяват на способността ти да постигнеш личен и професионален успех?

В кариерата си ще трябва да вземаш различни решения и да разговаряш с различни хора, но бъди сигурен, че най-важният разговор, който ще трябва да проведеш, е със самия себе си. Ако в този разговор се залъгваш, ще продължиш да си нещастен.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *