Партньор на Проватон
 Как да получиш каквото поискаш

Как да получиш каквото поискаш

Сподели в

Кога беше последният път, в който поиска нещо? Дръзко и ясно заяви, че искаш нещо? За много хора идеята да искат дори не влиза в списъка им със задачи.

Едно от нещата, които отличават успелите хора, е възможността да си набелязват какво искат. Защо тогава толкова малко хора го правят? Едно е сигурно – няма да получиш това, за което мечтаеш, ако не го поискаш.

Авторът на FORBES Ашли Стал дава пет съвета, които да ти помогнат да получиш всичко, което искаш в живота.

Поискай от правилния човек

Когато става въпрос за това да поискаш помощ, е важно да я поискаш от правилните хора. Колкото и добър да си в убеждаването, ако говориш с грешните хора, няма да получиш например работата, за която си мечтаеш.

Заяви много точно за какво мечтаеш

Няма нищо по-лошо да чуеш от някого „Не съм щастлив и имам нужда от помощ”, но ако гo попиташ какво би му помогнало, да няма никаква идея.

Обясни какво искаш. Ако става въпрос за нова работа, много ясно посочи вида работа, която търсиш, в кой град и коя индустрия би била идеална. Ако можеш да обясниш точно какво търсиш, това по-лесно ще се загнезди в ума на събеседниците ти. Например, ако си консултант и някой те попита с какви компании искаш да работиш, не казвай „Бих работил с всеки”, това не значи нищо. Вместо това бъди по-конкретен: „Най-добре работя със средни бизнеси във финансовата сфера”. Ако кажеш това, събеседникът ти ще знае за какво да се оглежда и с кого да говори.

Бъди открит

Когато става дума за подкрепа и доверие в човек или бранд, автентичността има голямо значение. Ако не си автентичен в търсенето си, няма да получиш каквото искаш.

Автентичността изисква откритост, както и да си наясно какво искаш и от какво се нуждаеш. Запомни, че има тънка граница между личното и интимното. Да създаваш връзки чрез лични истории е мощен ход в кариерата.

Поискай повторно

Не се притеснявай да поискаш отново, дори и първоначално да си получил отказ. Помни, че някои от най-големите произведения на изкуството са били отхвърлени, преди авторите им да бъдат оценени по достойнство.

Бъди упорит в следването на мечтите си. Упоритостта ще започне да ти показва пътищата до заветното „да”, които не си бил в състояние да видиш в началото.

Не става въпрос за това да досаждаш отново и отново, но само ако някой ти е отказал днес, не означава, че ще ти откаже отново след месец или след година. Затова никога не подценявай силата на повторния опит. Отбележи си да опиташ нов контакт с хора, които не са ти отговорили първия път, защото е важно (показва лидерство) да не приемаш липсата на отговор за отказ. Ако отново не отговорят, може би е време да потърсиш помощ от друг.

Приеми любезно отказите

Отказът по принцип не означава отказ завинаги. Но ако е така в този случай, отнеси се с уважение. Не реагирай с яд или агресия, ако някой не приеме офертата ти или откаже да те наеме. Това само ще затвори вратите пред теб в бъдеще. Няма как да знаеш със сигурност каква е причината за отказа, може да не са имали избор.

Как се отнасяш към нечие „не” е едно от най-важните неща в дългосрочния успех в кариерата. Не е лично и не го приемай за отхвърляне. Хората предлагат само това, което могат. Това означава, че и ти можеш да отказваш понякога – човек си и не можеш да правиш всичко. Това важи и за хората, към които се обръщаш.

Вместо това им благодари за отделеното време и избери да погледнеш на ситуацията като урок и възможност да станеш по-добър. Отговорът ти на отказа се отразява и на здравето ти. Според проучвания оптимистите е по-малко вероятно да имат сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *