Партньор на Проватон
 Честит празник, студенти! Празнувайте отговорно

Честит празник, студенти! Празнувайте отговорно

Сподели в

За първи път отбелязваме 8 декември през 1903 година

Честит 8 декември на всички настоящи, минали и бъдещи студенти! Празникът на бъдещите висшисти тази година ще бъде по-различен заради ограниченията от COVID пандемията. Студентите се очаква да празнуват преди всичко по вили и къщи за гости, където максималният капацитет е 15 души.

Властите вече призоваха студентите да празнуват отговорно и се стремят да спазват мерките.

Студентският празник – 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици /на 25 ноември по стар стил/ – един от които е и Свети Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *