Партньор на Проватон
 Промени в градските линии предвижда новата транспортна схема на Варна

????????????????????????????????????

Промени в градските линии предвижда новата транспортна схема на Варна

Сподели в

„Гръбнакът“ в схемата ще е бързата автобусна линия BRT №1, която ще свързва ж.к.“Владислав Варненчик“ със сп.“Почивка“ в кв. „Бриз“

Сериозни промени в движението на градския транспорт предстоят във Варна. Те са заложени в новата транспортна схема на общината, която беше обсъдена от ресорната комисия към Общинския съвет.

Проектът за нова схема се базира на разработен транспортен модел от британския консултант “Мот Макдоналд (България)“. Целта е да се постигне оптимизация на маршрутните разписания, равномерност в трафика, сигурност в предоставяне на обществената услуга.

„Цялата философия, която е използвана при изготвянето на схема, е създаване на т.нар. BRT коридор с основни линии, които да обхващат цялото протежение на града. Към него ще се включат довеждащи и отвеждащи линии“, заяви пред съветниците заместник-кметът Пейчо Пейчев. Той е на мнение, че ако BRT коридорът бъде въведен така, както е заложено в новата транспортна схема, ще се обезпечи бърз достъп на пътуващите до всички точки на града.

„Гръбнакът“ в схемата ще е бързата автобусна линия BRT №1, която ще свързва ж.к.“Владислав Варненчик“ със сп.“Почивка“ в кв. „Бриз“. Дължината й в едната посока е 15 км. В час пик автобусите ще се движат на 5 минути, а в останалото време – на 8 минути. През летния сезон линията ще бъде обслужвана от 5:00 ч. до 24:00 ч.

Предвижда се реорганизация на съществуващи маршрути и откриване на нови. Някои от линиите ще бъдат закрити, разписанията също ще претърпят промени. Основната задача е максимално улесняване на гражданите с ефективен и добър градски транспорт, бе изтъкнато по време на днешното онлайн заседание.

Проектът на новата транспортна схема ще бъде разгледан отново от ресорната комисия към местния парламент. Съветници се ангажираха да внесат предложения за промени, които ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване. Едва след това проектът ще бъде внесен за приемане в Общинския съвет.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *