Партньор на Проватон
 Как да смениш посоката на кариерата си на всяка възраст

Как да смениш посоката на кариерата си на всяка възраст

Сподели в

Промяната е страшно нещо. Тя се регистрира в мозъка ни по същия начин като грешката, проблема. Как тогава да пренастроим мозъка си, за да не ни пази чак толкова усилено от непознатото в свят, в който промяната често е чудесно нещо?

Може би от известно време си мислиш за голяма промяна в кариерата. Прекарваш много време в разговори с приятелите си по въпроса. В крайна сметка разбираш, че е време и си готов да превърнеш идеята си в реалност.

Мозъкът ти вероятно ще се опита да те убеди, че възрастта ти е проблем или че няма начин да има друга работа, за която да ти плащат толкова добре. Проучване на Американския институт за икономически изследвания сочи, че 82% от хората над 45 години, решили да сменят професията си, са постигнали успех.

Ако искаш да промениш посоката на кариерата си, промяната трябва да дойде първо отвътре. Авторът на FORBES Ашли Стал предлага четири стъпки, които да ти помогнат да направиш успешен преход.

Помисли какво работи и какво – не

Погледни навътре и отдели време да помислиш какво точно в професията ти и в живота ти не е както трябва. Оцени работните си дни тази седмица и се питай всеки ден: коя задача почувствах като голямо „не” вътре в себе си? Еднакво полезен може да е и обратният въпрос: коя задача почувствах като „да”? Може да става въпрос за ежедневни задачи, които обичаш, за финансовата стабилност, която имаш сега или се опитваш да постигнеш.

Отбележи си положителните и отрицателните моменти и това ще ти помогне да разбереш какво не работи добре.

Подобри основните си качества

„Работи върху силните, а не върху слабите си страни”. Този стар съвет вече не е актуален. Хората вярват, че могат да подобрят слабостите си повече от силните си страни. Но това не води до по-щастлив и пълноценен живот.

Първо трябва да определиш кои са основните ти силни страни. Прегледай кариерата си досега и си помисли за успехите си и как си ги постигнал. Кои свои умения използваше, когато пожъна най-големите си успехи на работното място? Много вероятно е да не знаеш. Според проучване в Psychological Science всички сме малко слепи за собствената си личност и имаме нужда от чужда гледна точка.

Попитай близките си хора кога са те виждали в най-добрата ти светлина. Това е бърз начин да получиш различна перспектива за себе си и талантите си. Изслушай отговорите и се запитай: какви умения съм използвал в тези случаи? Дали става дума за комуникация, писане или дейност сред природата? Според проучване хората, които са открили силните си страни и ги използват всеки ден, са по-щастливи и по-малко депресирани.

Дефинирай ясно прехода

Знаеш защо искаш промяна и какво искаш да вземеш със себе си в бъдещето, така че сега е моментът да си изясниш каква ще е новата посока на кариерата ти.

Най-вероятно вече знаеш кои са твоите цели – те трябва да са ясно дефинирани, постижими, да имат връзка с мечтите ти и да са обвързани с конкретни срокове. След като си ги набележиш, запиши си ги. Колкото по-ясни са те, толкова по-лесно ще ти е да видиш прехода и да превърнеш идеята си в реалност.

Бъди търпелив

Искаш промяна и то веднага, но по-добре забави ход. Търпението е ключово при големите промени, особено свързаните с кариерата.

Искаш да направиш промяна, която е устойчива и е свързана с това, което наистина искаш. Когато изпитваш трудности, е по-вероятно да правиш погрешни избори. Хора, които вземат решения под влиянието на стрес, често правят най-големите грешки в кариерата си. Ако не можеш да понасяш настоящата си работа и се появи възможност с по-високо заплащане (но с безумен график с много пътувания и шеф с лошо отношение), увери се, че в гледаш отвъд по-високата заплата.

Най-добрият начин да изградиш търпението си е да изчакаш правилната възможност. Това не означава да се парализираш в очакване на перфектното предложение, а да предприемаш стратегически действия. Проучване в Psychological Science показва, че участници, които е трябвало да чакат за някакво преживяване или награда, са изпитали по-голяма радост, когато са ги получили, в сравнение с такива, които са получили наградата веднага. Започни с малки неща – отложи гледането на любимия си филм до уикенда или изчакай да си направиш маникюр, след като получиш заплата – а след това премини към по-мащабни желания.

През този преходен период се опитай да намалиш стреса си на работното място, например чрез медитация или йога. Така ще подобриш фокуса и продуктивността си, което ще ти помогне да вземеш разумни решения.

Смяната на посоката в кариерата не е лесно нещо. Напът си да промениш голяма част от живота си. За да се подготвиш, започни с тези стъпки и ще видиш, че ще си на прав път.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *