Партньор на Проватон
 Флотилен адмирал Боян Медникаров: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е институция с висок авторитет в световните морски среди

Флотилен адмирал Боян Медникаров: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е институция с висок авторитет в световните морски среди

Сподели в

Началникът на Морско училище флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров отправи обръщение офицери, старшини, курсанти, кадети и матроси, преподаватели и студенти по повод 111 години от рождението на Никола Вапцаров и тържественото честване на патронния празник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Днес се навършват 111 години от рождението на големия поет и моряк, на Човека – Никола Йонков Вапцаров. Името на патрона на най-старото техническо учебно заведение в страната датира от 1949 г. – категоричен символ на духа на българския моряк, на значимостта на професията, както и на националното морско образование.

Висшето военноморско училище е едно от малкото висши училища в света, което носи името на свой възпитаник. Ако припомним дати от неговия живот и творчество, ще отбележим, че той постъпва тук през 1926-а, когато е едва 17-годишен и се дипломира през 1932 г. Тежките условия на служба, обучение и живот в училището далеч от родния град оказват ключова роля за формирането на личността и характера на младия Вапцаров. Неговата борбеност, силна воля, неговите умения за общуване, непримиримост към неправдите на времето се формират именно в Морското машинно училище. Той написва първите си стихове за морето през тези паметни години.

Следват редица стихове, сътворени от талантливия поет, литературни импресии, писма, в които пряко и косвено присъства морето с неговата неповторима красота и суровост. За дарбата и поетичните приноси на Никола Вапцаров свидетелства и фактът, че за него са написани многократно повече литературни творби, отколкото той самият е създал. За Вапцаров са се изказвали или са го превеждали десетки световноизвестни поети и писатели, включително двама носители на Нобелова награда за литература.

Поезията на Моряка продължава – от Вапцаров към Вапцаровци! Четейки откровенията на поета ме залива вълна от гордост, че животът ми е свързан с това училище. Като бивш възпитаник и настоящ началник и преподавател с чест заявявам „Това е моето училище!” И си мисля, че морален дълг на всички нас е да направим така, че думите на нашия патрон да звучат актуално както сега, така и в бъдеще.

Вапцаров е национален поет, който е свързан с всичките фибри на душата си, с живота и смъртта си, с националната съдба на своя народ, с националния език, на който са изпети неговите песни, с красотата на националното слово, което той е обогатил и обезсмъртил. Няма и не може да съществува извън това слово, което е негово съзнание и съдба, негова принадлежност, изразена веднъж завинаги пред света.

Името му е символ на вярата. Вярата – основа на духовния живот. Вярата, като нравствена опора в осъществяването на нашите стремежи. Животът без вяра е невъзможен, тя е необходима на човека, за да достигне пълното си себеосъществяване, тя е важна опора в духовния му свят. Вярата е условие за съществуване. Всички ние носим Вапцаровата вяра дълбоко в себе си, тя е мотора за развитието и усъвършенстването на учебния процес, на научната и преподавателската дейност.

Смея да твърдя, че възпитаниците на Морско училище истински се гордеят със своя патрон и идентифицират училището си, професията си и себе си с духа и името на Вапцаров. Вапцаровци не само свято пазят духовното завещание на своя любим патрон, а продължават, създават и развиват нови традиции, умножават духовното богатство, завещано им от великия поет.

Гордея се, че днес България притежава едно от най- авторитетните висши учебни заведения, в което получават висше морско образование, практическа подготовка и морска закалка кадрите за военния и гражданския флот. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е не само сред символите на Варна и на България, но и институция с висок авторитет в световните морски среди. Времето, в което живеем издига още повече значението и отговорностите му. Благодарение на учебните му планове и програми, разработени в съответствие с всички международни изисквания, то продължава да осигурява висококвалифицирани и мотивирани лидери и експерти, намиращи реализация в различни области на професионалния живот. Тези формални признания, успехите и авторитета на училището са естествен резултат от една модерна управленска философия, следвана с постоянство, упоритост и гъвкавост.

Морската Алма Матер е един от редките примери за тясно сътрудничество на образователна институция с наши и чуждестранни потребители на кадри, на научни и образователни продукти. Тя е пример за проактивно международно сътрудничество и създаване на цяла мрежа от връзки с други морски образователни институции. Към днешна дата е твърде малко и непълно да се каже, че ВВМУ прилага международните стандарти в морското образование. Всъщност Морско училище е вече един от „законодателите“ в тези стандарти.

Към днешна дата Военноморското училище непрекъснато обогатява учебната си база с нови симулатори и тренажори, кабинети и лаборатории и е пример за широко използване на съвременните информационни технологии в образователния процес и контрола му. Смея да твърдя, че качеството на учебните планове, програми и методи на преподаване в Морско училище са напълно съпоставими с европейските стандарти.

Много неща се промениха от Вапцаровския випуск насам в училището. За корабоплавателните фирми по света името на Вапцаров е символ на световна марка за качество на кадрите. За всички българи то е името на центъра на българската морска наука и образование. За всички варненци то е име на училището, превърнало се в обичан символ на града.

Времето ни е възложило задачата да запазим тази марка, за да има морска България и българи-моряци. Това е едно сериозно предизвикателство за всички нас – днешните преподаватели, командири, курсанти и студенти от Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”. Призовавам ви да съхраним Вапцаровата вяра като висша ценност, духовна категория, без която човешкото съществуване е немислимо. Огромната й сила ни спасява, когато преодоляваме трудностите. Животът на нашия патрон и неговото творчество могат да бъдат за всички нас пример и философия. Нека неизчерпаемите силни духовни послания на поета Никола Вапцаров да бъдат наш пътеводител, маяк в труден момент, когато търсим вярната посока в себе си и в различни точки на света. Да съхраним неговото отношение към морето, духовна чистота, хуманизъм и нравствена сила. Вапцаровата поетична вселена е послание към нас и към бъдещите поколения.

Дами и господа командири, преподаватели, курсанти, студенти и служители, честването на този светъл празник е повод за равносметка, но и повод за нови търсения, планове и мечти!

Желая ви здраве, бъдещи успехи, удовлетворение от постигнатото!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • ЩАСТЛИВ, ГОРД СЪМ И СПОКОЕН ЗА СТОРЕНОТО ! ДЪЛБОК ПОКЛОН НА ВСИЧКИ ! УСПЕХ В МНОГОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ,ЗА КОИТО СТЕ ПОДГОТВЕНИ И НЕУСТОИМИ !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *