Партньор на Проватон
 Повече от 220 ученически проекта бяха представени в национален исторически конкурс във Варна

Повече от 220 ученически проекта бяха представени в национален исторически конкурс във Варна

Сподели в

48 училища от 45 града от цялата страна взеха участие в Националния исторически конкурс, който за четвърта поредна година се провежда във Варна под патронажа на кмета Иван Портних.

Събитието се организира от Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей в морската столица и Фондация “Христо Ботев”.

Повече от 220 проекта се съревноваваха в тазгодишното издание на конкурса, което премина под наслов “Помогни ми да те возвися“.

В настоящата 2020 г., когато се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов, 150 години от учредяването  на Българската екзархия, 140 години от рождението на Йордан Йовков и 140 години от създаването на Първата мъжка гимназия във Варна, националният конкурс отново провокира интереса на учениците към българската история, традиции и ценности.

Отличени бяха 42 групови и индивидуални ученически проекта в общо четири категории: доклад, есе, презентация и драматизация/виеофилм. Със специална награда и плакет от кмета на Варна бе удостоен  клуб “История и култура“ към IV ЕГ “Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна. С награда от РИМ – Варна, беше отличен клуб “ИсторИка“ към СУ “Петко Р. Славейков“ – Кърджали.

Участниците в конкурса се включиха и в конференция, която заради COVID пандемията този път се състоя онлайн. Във форума на тема: “Училището на моето родно място – история и памет”, специално участие взеха проф. д-р Димитър Веселинов от Софийския университет “Св. Климент Охридски“, Марияна Николова – уредник на Музея на Възраждането, Кристина Спасова – завеждащ Музей за нова история на Варна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *