Партньор на Проватон
 Болницата в Девня отвори КОВИД отделение с подкрепата на Фонда за солидарност на Група Солвей

Болницата в Девня отвори КОВИД отделение с подкрепата на Фонда за солидарност на Група Солвей

Сподели в

От днес, КОВИД отделение отваря врати в болницата в Девня. През последните месеци България е силно засегната от втората вълна на COVID-19. Голямата необходимост от допълнителни болнични и медицински ресурси за Варненския регион беше потвърдена от областния управител на Варна, Стоян Пасев.

Община Девня беше помолена за помощ, като за тази цел осигури специализирано отделение в Девненската болница, но то имаше нужда от пълен ремонт, ново оборудване и медицински персонал, който да полага грижи за пациентите с КОВИД.

„Имайки предвид спешността на ситуацията, с целия екип в Девня, започнахме да работим по този предизвикателен проект, като същевременно потърсихме подкрепата на местния бизнес.“, коментира кмета на Девня, Свилен Шитов.

Проектът, в полза на местната общност от област Варна, стана реалност с ангажираност от страна на Фонда за солидарност на Група Солвей. Спирос Номикос, генерален мениджър на Солвей за България, коментира: „Добрите отношения на сътрудничество между Община Девня и завода за калцинирана сода, част от Група Солвей, ни мотивираха да потърсим начин и да дадем своя принос към този важен проект за Варненския регион.“

Дарението от Фонда за солидарност на Група Солвей, в размер на 180 000 лв., покрива разходите на отделението за възнаграждения на 18 души медицински персонал за 3 месеца, инвестиции в медицинска апаратура, като апарат за рентген, кислородни апарати и друго оборудване, както и ремонт и обзавеждане на помещенията. Съвместните усилия доведоха до успешната реализация на проекта в рамките на по-малко от месец. „Благодарение на положените усилия и всеотдайната работа на екипа по проекта в Девня, успяхме да отговорим на изискванията за отрицателно време. Вече разполагаме с добре оборудвано и работещо КОВИД отделение, готово да приема пациенти от Варненска област. Значителната помощ от Фонда допринесе до голяма степен за по-бързата реализация на проекта.“, каза кмета на Девня, Свилен Шитов, при завършването на проекта.

Фондът за солидарност на Група Солвей се управлява от независимата, реномирана Фондация Крал Бодуен, голяма белгийска организация в подкрепа на проекти и физически лица, ангажирана с изграждането на по-добро общество в световен мащаб. От началото на кризата с COVID-19, директори, висши мениджъри, акционери и служители на Група Солвей, правят свои лични доброволни вноски във Фонда за солидарност. Ресурсите на Фонда са основно предназначени за подпомагане на тежко пострадали от КОВИД кризата колеги в цял свят и за други специфични  случаи, свързани с COVID-19 в техните общности, в които има спешна нужда от подкрепа, като този проект в Девня.

В тази безпрецедентна криза, Група Солвей, посредством Фонда за солидарност, подава ръка и се свързва с хората в Девня. Отговорността към обществото, отдадеността към другите, солидарността, прогресът винаги са били водещи ценности за Група Солвей в нейната над 150 годишна история. Поредният успешен проект с Община Девня, затвърждава решимостта на Солвей да изпълнява устойчиво своята роля на отговорен към обществото бизнес.

Свилен Шитов и Спироос Номикос изказват в аванс благодарностите си към целия медицински екип на КОВИД отделението за тяхната всеотдайна работа и пожелават бързо възстановяване на всички пациенти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *