Партньор на Проватон
 Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1

Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1

Сподели в

Над 138 000 лв. ще предостави Община Варна за въвеждане на иновативния образователен модел 1:1 („Едно към едно”). Съветниците от ПК „Наука и образование“ дадоха съгласието за отпускане на средства от общинския бюджет за внедряване на модела, който е нов за България, но наложил се като успешен в редица държави по света. Окончателното решение ще бъде взето от местния парламент.

Пилотният проект ще се прилага в девет варненски училища. Това са ОУ “Йордан Йовков”, ОУ “П.Р.Славейков”, ОУ “Захари Стоянов”, 7 СУ “Найден Геров”, ОУ “Панайот Волов”. МГ “Д-р Петър Берон”, Първа езикова гимназия, ІV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ също са заявили желание да го внедрят.

Близо 270 ученици от 10 паралелки във Варна ще учат по новия начин. Те ще работят със свое индивидуално мобилно устройство в класната стая и извън нея. Над 80 учители в морската столица ще се обучават, за да надградят дигиталните си умения.

„По своята същност моделът ще различава от сегашното дистанционно обучение. Той дава възможност за по-голяма креативност сред учениците, които ще създават нови образователни продукти, насочени към съответните учебни предмети“, обясни пред съветниците Анна Николова, началник на отдел „Управление на финансовите ресурси“ в Община Варна. Тя допълни, че се предвижда проектът да стартира в началото на втория срок на учебната година.

При иновативния образователен модел са отчита повишен интерес на децата и младежите към учебния процес, по-високи образователни резултати, подобрена комуникация между учител и ученици. При него учениците и учителите разполагат със свои преносими устройства Chromebook, както и персонални акаунти в училищния „облак“, което им гарантира сигурна среда.

Сумата, необходима за успешното стартиране на този модел, е 345 727 лв. и включва: обучение на педагогическите кадри, осигуряване на устройства Chromebook за ученици и учители и закупуване на лицензи.

След направен анализ на изпълнението на бюджета на функция „Образование“ към 30 септември 2020 г. Община Варна може да поеме ангажимент за 40 на сто съфинансиране на модела 1:1 общо за 138 291 лв., от които 36 955 лв. са за квалификация на педагогическите специалисти и 101 336 лв. – за част от стойността на електронните устройства Chromebook. Останалата сума за електронни устройства и лицензи – общо 207 436 лв., ще е от бюджета на съответните училища.

Въвеждането на модела 1:1 във варненските училища е стъпка към утвърждаване на Варна като град на знанието. То е елемент от изпълнението на Меморандума за сътрудничество и партньорство на местната власт с бизнеса и образователните структури за развитие и реализиране на потенциала на младите хора в духа на иновациите и дигиталните компетентности.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *