Партньор на Проватон
 С планини от мускули и здрави отсечени гърди: Тя смята, че това трябва да е новият идеал за женска красота

С планини от мускули и здрави отсечени гърди: Тя смята, че това трябва да е новият идеал за женска красота

Сподели в

Тялото ѝ е покрито с множество татуировки, но дори с още повече мускули. Излъчва сила и мощ, но невинаги е било така. Преди години Рене Кембъл има доста по-миниатюрна фигура, но решава да извае тяло, достойно за супергерой.

Това може и да е в тотален разрез с общоприетите разбирания, но Рене качва 40 килограма мускули и вече носи четири размера по-големи дрехи отпреди. Казва, че промяната не е само физическа, но и психологическа.

“Не бях доволна от фигурата си и бях много несигурна за това как изглеждам – споделя 44-годишната Кембъл пред CNN. – Постоянно чувствах напрежение, идващо от медиите, че трябва да изглеждам по точно определен начин.

Известно време страдах от хранително разстройство, защото се опитвах да държа много ниски килограми; опитвах се да пазя фигурата си, да изглеждам слаба – като жените на кориците на списанията.”

Всичко се променя, когато гледа на живо състезания по културизъм, на което се запознава с десетки жени, които изглеждат напълно комфортно в телата си. И въпреки че самата Рене вече няма проблеми с визията си, казва, че жестокостта на околните е неизбежна. Често дори я карат да напусне женската тоалетна.

“Често срещам негативни реакции. Хората все още имат стари разбирания и не разбират защо жените биха искали да имат мускули. Но това само ми дава още повече сила и увереност – казва още тя.

Понякога ми се налага да доказвам, че съм жена, за да мога да използвам женската тоалетна. Това е доста обидно. Опитвам се да им обясня съвсем спокойно, че съм жена. Може и да не изглеждам така, но съм жена. И имам същите права да използвам тоалетната.”

Въпреки все по-разкрепостените разбирания в днешно време, все още има сериозни стереотипи за това как трябва да изглеждат мъжете и как – жените.

“Супер мускулестите жени все още предизвикват възмущение и провокират груби коментари – заключава д-р Таня Бъншел, която изучава женския културизъм. – Въпреки че вече има огромен пазар, който окуражава жените да изграждат мускули, да изкарват плочки и да стягат телата си, идеалът за жената остава малка талия, закръглени бедра и тънки крака. Т.нар. фигура “пясъчен часовник”.”

Когато Кембъл започва да трупа килограми и мускули, тялото ѝ изпада в шок.

“Температурата ми се повиши – споделя Рене. – Постоянно чувствах, че горя, защото постоянно ядях, но веднъж тялото ти свикне ли, се превръща в невероятна машина, която започва да приема гориво.

***

Има много тънка граница между страстта, отдадеността и вманиачаването. Ако погледнете който и да е успешен спортист, ще видите, че при всеки се наблюдава известна доза вманиачаване.”

Когато обикновен човек погледне мускулатура като тази на Рене, веднага се сеща за употребата на стероиди. Но тъй като тя участва в състезания на Международната федерация по бодибилдинг и фитнес (IFBB), преминава през редовни тестове за употреба забранени вещества.

А колкото и различно да изглежда да е външно, най-голямата промяна у Рене настъпва вътрешно: “Промених много мисленето си, защото всичко, което научих, благодарение на бодибилдинга, ме накара да осъзная кои са важните неща за мен.”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *