Партньор на Проватон
 3 начина, по които блокираш успеха си

3 начина, по които блокираш успеха си

Сподели в

Много хора знаят какво искат, но не предприемат стъпки за постигането му. Често причина за това е страх. Колкото и да е неприятна, целта на тази емоция е да ни помогне да оцелеем. И докато исторически погледнато страхът е помагал на хората да се пазят от реални опасности сред природата, сега страхът ни е намерил нов фокус: дали сме приети от околните.

Каква е причината за страха ти? Психолозите смятат, че това в какво вярва човек, се формира най-често до 7-годишна възраст. Това означава, че за да разбереш корените на страховете си, тряба да разгледаш преживяванията си в детството. Добрата новина е, че можем да оставим зад нас наученото в миналото, което ни спира.

Авторът на FORBES Ашли Стал посочва трите основни вида страх, които саботират живота и кариерата ти.

Страх от успеха

Може би подсъзнателно се притесняваш, че успехът ще: дойде с повече изисквания към теб, ще те постави на пиедестал и ще те отдалечи от близките ти хора, ще изземе цялото ти време или ще те направи студен и самотен.

Ако подсъзнателно вярваш, че успехът ще нарани живота ти, няма да можеш да го приветстваш и ще намалиш потенциала си. Затова е важно да работиш върху гледната си точка.

Ако това е близо до истината, вероятно в детството ти единият ти родител не е бил част от живота ти или е жертвал времето си със семейството, за да създаде успешна кариера. Друга възможност е да си изпитал успех в невръстна възраст, което е предизвикало омраза от страна на братята и сестрите или приятелите ти.

Един от начините да преодолееш това е да се заобиколиш с успешни хора. Проучване за Psychological Science е установило, че ако си свидетел на това как някой се справя с опасен предмет, по-лесно ще елиминираш собствените си негативни емоции, свързани с предмета. Същото може да се приложи и към успеха – да го поискаш и за себе си, ако си заобиколен от успешни хора.

Може да смяташ, че успехът ще те превърне в злобен човек или че ако имаш повече пари, ще искаш само да печелиш още и още. В определен смисъл това може и да е вярно, но се предизвикай да намериш успешни хора, които са приети и тачени от околните. Колкото повече си около тях, толкова по-малко ще изпитваш страх от успеха.

Направи си библиотека за успех – запас от успешни истории за постижения или преодолени препятствия. Изброй как си стигнал дотук, как си се почувствал и какво е станало, след като си успял с нещо. Когато се страхуваш да поемеш риск или да се стремиш към повече успех, се връщай към този списък, който ще ти показва, че успехът е възможен и няма да ти навреди.

Страх от провал

Вероятно мисълта да опитваш нещо ново и различно те парализира. Не се стараеш много за даден проект, защото ако (и когато) се провали, поне няма да си дал напразно всичко от себе си. В същото време обаче този вътрешен саботаж предизвиква съжаление и срам.

Чувствал ли си се така? Негативните преживявания, които си имал като дете, са създали инстинкт за избягване на провала. Може би родителите ти са те наказвали, когато си получавал слаби оценки, или ученическата ти любов те е отхвърлила, от което се срамуваш.

Срамът е много стресираща емоция, кара те да се чувстваш зле не само заради действията ти, но и за това кой си, удря по егото и самочувствието ти. Не помага и това, че в съвременното общество на провала често се гледа като на нещо тотално неприемливо. Очакванията са високи и ако не успееш да ги покриеш, може да загубиш работата си, партньора си, самочувствието или самоуважението си. Вероятно си се провалял поне веднъж досега и тези негативни преживявания са оформили страха от нов провал.

Какво правиш по въпроса? Завиваш се в пашкул на посредственост и се пускаш по течението, защото се чувстваш в безопасност и е начин да избегнеш тези болезнени емоции. Светът може да е страшен, но не трябва да оставаш на тази позиция. Започни да набелязваш потенциални резултати, които ще постигнеш, ако рискуваш. Запитай се: какво е най-лошото, което може да се случи? Страхът ни кара да си представяме като възможни и провали, които са много малко вероятни. Отбележи си всички пътища, които можеш да поемеш, и какви са възможните резултати от всеки от тях.

Поставяй си малки цели всеки ден. Малките стъпки няма да водят след себе си потенциал за голям провал и така постепенно ще се увеличи и самочувствието ти.  Колкото по-често усещаш прогрес, толкова по-вероятно е да си продуктивен в дългосрочен план. С времето тези малки изпълнени цели ще се натрупат в по-голямо постижение.

Страх от непознатото

Може би вземането на решения те плаши, съмняваш се в себе си и робуваш на навиците си дотолкова, че отхвърляш всяка промяна. Когато си мислиш за бъдещето, отлагаш, докато не почувстваш, че имаш достатъчно информация, за да действаш, дори и да е твърде късно.

Ако изпитваш това, не си сам. Според учените страхът от непознатото е най-големият страх. Ако изпитваш тревожност, това вероятно е свързано със страх от непознатото.

Ако си страдал от тревожност като дете, голяма част от младостта ти може да е била изпълнена със страх от бъдещето и да си избягвал непознати ситуации. Може би си имал само няколко приятели, може да си гледал едни и същи филми и да си чел една и съща книга отново и отново, защото си знаел със сигурност какво се случва накрая. Или може да си се местил често и да си чувствал, че нямаш контрол върху ситуацията, и това да е породило тревожност от непрекъснатия сблъсък с непознатото.

За да се изправиш пред неизвестното, трябва да разбереш какво се случва вътре в теб. Когато се появи непозната ситуация, се задейства малкият мозък, отговарящ за контрола на движението и мускулната памет, заради което тялото ти се парализира.

Пребори това като извършиш възможно най-бързо някакво действие. Когато почувстваш, че те залива чувство на страх, бързо завържи обувките си или излез да потичаш. Ако си на работа, вземи си почивка и се разходи навън.

След като усвоиш това, опитай да премахваш контрола над нещо в живота си. Може да опиташ нещо напълно ново (например да свириш на нов инструмент или да се запишеш на уроци по актьорско майсторство) или предай част от почти завършен проект на нов колега.

Направи нещо, което изисква малък риск, и виж какво ще се случи. Да пуснеш страха в живота си е бавен процес и изисква много малки стъпки. Нормално е да изпитваш страх, но е важно и какво правиш по въпроса.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *