Партньор на Проватон
 Предлагат под 3 стотинки поскъпване на водата във Варна от 1 януари

Предлагат под 3 стотинки поскъпване на водата във Варна от 1 януари

Сподели в

С малко под 3 стотинки (0,028 лв.) по-скъпа вода да плащат варненци от 1 януари следващата година, предлагат от Комисията по енергийно и водно регулиране

Докладът и проектът на решение относно изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2021 г. бяха обсъдени на заседание на регулатора тази сутрин.

В момента варненци плащат 3,21 лв. с ДДС за кубик вода. Ако бъдат приети новите цени, ще трябва да плащат 3,24 лв.

Според доклада на регулатора социалната поносимост на цените на ВиК услугите според данните на НСИ за средномесечния доход на лице от домакинство за област Варна през 2019 г. (548 лв.), е 4,888 лв.

Данните от НСИ за инфлацията през последния месец ще бъдат използвани при изчисленията за окончателните цени.

Поскъпването на водата ще засегне няколко области в страната, като най-голямо ще е увеличението (с 6%) в Разград и София. 16 населени места ще плащат по-евтина вода, като най-голямото е поевтиняването във Видин – с около 22%, в Сливен – със 17%, в Добрич и Ямбол – 14-15%.

Малко по-късно в своя позиция до КЕВР омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не трябва да се повишава цената на водата в осемте области – Разград, София-град, Плевен, Кърджали, Варна, Хасково, Перник и Пловдив. Тя акцентира, че това се случва в условията на пандемия, когато гражданите масово обедняват.

Поевтиняването на водата обаче не е съвсем добра новина, тъй като това означава, че ВиК дружествата не са се справили, каза за БНР Ивайло Касчиев от КЕВР. За да определи дали да има поскъпване, или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата.

При ВиК операторите, които не са постигнали добри резултати, намалението на одобрените цени е по-високо.

ВиК – Варна е с одобрен бизнес план.

Утвърждаването на новите цени ще стане на закрито заседание на регулатора на 23 декември.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *