Партньор на Проватон
 3 стъпки за промяна в кариерата

3 стъпки за промяна в кариерата

Сподели в

Много хора се страхуват да преследват мечтите си или да напреднат в кариерата. Те често казват, че им е дошло в повече или не са сигурни как да продължат. Тези твърдения ти дават извинението да избягваш това, което трябва да направиш, като поставяш акцента върху чувствата си. Хора сме, чувствата са важни, но е време и да промениш отношението си към своето минало, за да приемеш идентичността, която искаш да изградиш.

Авторът на FORBES Ашли Стал предлага три стъпки, които можеш да направиш тази година.

Промени или изгради своя бранд онлайн

Може да си мислиш, че брандът е само за предприемачи, но истината е, че ако искаш да напреднеш в своята индустрия, трябва да изградиш бранда си. А това започва с промяна на профила ти онлайн.

Дори и в момента да не търсиш работа, е важно данните за теб в интернет да са актуални. Никога не знаеш кой ще прегледа информацията ти в мрежата, особено за последните години. Често се случва хората да не преглеждат профила си в LinkedIn например или да имат стар имейл, който рядко отварят, и да установят седмици, месеци, дори години по-късно, че са пропуснали невероятна възможност.

Прегледай профилите си в социалните мрежи. Важно е да поддържаш обновен профила си в LinkedIn, но не е излишно да преглеждаш и позабравените си акаунти, които все още са активни и до които потенциален работодател може да е стигнал, ако е търсил информация за теб в интернет. Кога е последният път, в който написа името си в Google, за да видиш каква информация има за теб?

След като приключиш с разчистването на профилите от нежелана информация и снимки, влез отново в LinkedIn – едно от първите места, където потенциални работодатели търсят информация. За изграждането на бранда ти е важно не само да премахнеш информацията, която не искаш да се вижда, но и да добавиш такава, която ще те представи във възможно най-добра светлина.

Ако търсиш начин да промениш професионалния си път, онлайн присъствието ти е чудесен начин да се утвърдиш в нова ниша и да поставиш фокуса върху посоката, към която си се запътил.

Продължи да учиш

Ти си най-важният си актив, така че започни да инвестираш в себе си. Образованието се променя, онлайн курсовете са бързорастящ бизнес. Можеш да намериш чудесни курсове, преподавани от лидери в сферата си. С толкова много достъпна информация и курсове онлайн конкуренцията расте и трябва да наваксаш.

Курсове можеш да намериш на платформи като Masterclass, Coursera, Alison. Ако това не е добър начин за учене за теб, слушай подкасти или гледай TedTalk за вдъхновение. Ако тази информация те накара да искаш да изучиш някоя тема в дълбочина, може да говориш с работодателя си да продължиш с допълнителни курсове, които завършват с получаване на сертификат.

Установи здрава връзка с ментор

Потърси утвърдени специалисти, които работят в сферата, от която се интересуваш, и си постави за цел да се учиш от тях. Менторът не само ще ти даде кариерен съвет, но ще отвори за теб врати, до които може да не си имал достъп досега.

Как да намериш такива хора? Може да говориш с подходящи специалисти чрез LinkedIn или други социални мрежи. Помоли да се видите на по чаша кафе и отиди на срещата с три цели – да научиш колкото можеш повече, да поставиш основите за добри взаимоотношения с този човек и да добавиш стойност към техния живот. Може да ти се струва извън зоната ти на комфорт, но приеми, че това, което имаш в момента, може да не те отведе там, където искаш да стигнеш. Време е да промениш кариерата си и да отидеш по-далеч.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *