Партньор на Проватон
 Помисли за тези 4 неща, когато променяш бизнес модела си

Помисли за тези 4 неща, когато променяш бизнес модела си

Сподели в

Когато си мислиш за конкуренция, за кого се сещаш? Ако има много бизнеси, които предлагат подобни на твоите услуги или продукти, това прави по-трудно да изпъкнеш на пазара. Освен ако имаш иновативен бизнес модел.

Виждали сме това да се случва отново и отново с компании, които имат уникален бизнес модел и те не са за пренебрегване. Hubble Contacts предлага нов начин за поръчка на лещи с абонамент. Lime променя традиционната форма за транспорт с електрически скутери. Тези нови бизнес модели затрудняват появата на конкуренция: просто защото те са първи в тази ниша.

Авторът на FORBES Стефани Бърнс предлага няколко съвета, които да ти помогнат успешно да промениш модела си, ако искаш да излезеш пред конкуренцията или ако новата ти идея включва невиждан досега бизнес модел.

  1. Възползвай се от големите тенденции

Пазарите винаги се променят, но понякога големите тенденции повлияват всички пазари. Добър пример за това е „споделената икономика” – споделени пътувания, работни места и домове. Много нови бизнеси се опитват да се включат в тази тенденция с нови бизнес модели. Когато забележиш да се задава нова голяма тенденция, се запитай: „Как мога най-добре да поставя моя продукт или услуга в рамките на този тренд?” Това ще ти помогне и за нови идеи.

  1. Изясни си с какво точно се занимава твоят бизнес

От голямо значение е да осъзнаеш с какво точно се занимава твоят бизнес. Лорелей Старбък има компания, която предлага възможност за бързо сключване на брак в Остин, щата Тексас. Първоначално тя притежавала параклис за сватби, но когато се преместила в Остин, забелязала, че няма много възможности за бърза, спонтанна сватба, която не включва голяма организация и дълъг списък с гости. Възползвайки се от тенденцията сред младите за търсене на преживявания, тя започва да предлага микро сватби, след като неин клиент поискал тази услуга. Старбък обаче е категорична, че е важно и човек да не губи фокуса си. „Ако губиш фокус от бранда си и се отдалечаваш от модела си, за да предложиш всичко на всички, ще се провалиш”, казва тя. Затова бизнесът ѝ се занимава с това, което прави най-добре – предлага микро сватби, и затова отказва провеждането на традиционни сватби, което помага на бранда ѝ да се установи на пазара.

  1. Разбери клиента си

Най-успешните бизнес модели представят много добро разбиране на клиента. Това е важно за всеки нов бизнес, но е още по-необходимо при промяна на бизнес модела. Warby Parker изпраща на клиентите си пет вида рамки, от които имат възможност да изберат – компанията печели клиентите си с това, че разбира тяхното желание да пробват рамките в дома си и да имат време да вземат решение коя да изберат.

Редакторът в MarketResearch.com Сара Шмит посочва, че най-добрият начин да разбереш клиента си е като използваш компания, която да проведе задълбочено проучване, вместо да черпиш информация само като проследиш посещенията на сайта си или предложиш анкети.

  1. Обмисли модела „едно за едно”

Ако все още ти липсват идеи за нов бизнес модел, обмисли модела „едно за едно”, предложен от TOMS Shoes. Те обещават да дарят чифт обувки за всеки дарен от клиент чифт. Същото предложение отправят  Warby Parker за очила, DIFF Sunglasses за слънчеви очила и Nouri Bar за храна за деца.

Да дариш не само буди възхищение, но може да помогне на клиентите ти да разберат какво ще получат в повече, ако използват твоя продукт или услуга.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *