Партньор на Проватон
 Падна сняг край изворите на Камчия, няма да има проблеми с водата на Бургас и Варна

Падна сняг край изворите на Камчия, няма да има проблеми с водата на Бургас и Варна

Сподели в

Ще се сбъдне ли апокалиптичният сценарий от чешмите на Бургас да потече кал и как това да бъде избегнато? Това ще дискутират общинските съветници на предстоящата извънредна сесия на местния парламент днес.

Пред бТВ шефът на ВиК Ганчо Тенев каза, че съоръженията работят, ще бъде осигурено резервно водоснабдяване и увери, че Бургас няма да остане без вода.

Депутатът от БСП Николай Тишев каза, че не бива бургазлии да са в зависимост от две лобита на ГЕРБ и уточни, че едното е на земеделското министерство, а другото – на МРРБ. Те не могат да си поделят едни пари, или пък да чакаме някой пиар да реши кога ще бъде направена първата копка, за да бъде спасен града, заяви червеният депутат.

Общинският съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев пък упрекна БСП, че използва страховете на хората от водна криза, за да си прави политически пиар.

„Това, което чух, въобще не ме успокоява, защото в петък бях в парламента и чух апокалиптичната прогноза на министър Емил Димитров, че вървим към сценарий „Перник 2“ и че ще има воден режим и от чешмите в Бургас ще тече кал. Най-естественото нещо бе да поискаме извънредна сесия, на която да присъства и министъра. Трябва да се начертаят действия, които да се следват, за да не се стигне до реализацията на този сценарий“, каза пък Тишев.

„Държавата прави всичко необходимо. Общинският съвет на Бургас не осигурява на гражданите вода за питейни нужди. Осигурява я ВиК, което е държавно дружество. Днешната сесия е политически ход на БСП, тъй като не са в компетенцията на местния парламент водните запаси. Съветниците от столетницата използват кризата, за да си правят предизборна кампания“, заяви Бойчо Георгиев.

Успокояващото е, че край Котел, където са изворите на река Камчия вали сняг. Дали това ще помогне за разрешаването на водната криза в Бургас, за която се заговори още през лятото, попита репортерът на бТВ Лора Стаматис. Тя припомни, че в края на миналата седмица екоминистъра от парламентарната трибуна заяви, че Бургас може да остане без вода, защото язовир Камчия е празен и никой не прави нищо по въпроса. В отговор на това от БСП поискаха спешна извънредна сесия.

Опасенията ни са, че бургазлии ще останат без вода, каза общинският съветник от БСП Христо Панайотов.

„Следим състоянието на язовир Камчия и данните от ежедневния бюлетин показват, че към вчерашна дата нивото е на 20%. Притокът на язовира дневно е 10 пъти по-нисък от разхода на вода“, добави той.
Изпълнителният директор на ВиК Бургас Ганчо Тенев потвърди, че в язовир Камчия има 107 млн. куб. метра от 233,5.

„Много е намаляло нивото. Имаше две сушави години. Няколко пъти успокоявам хората, че водна криза няма да има. Ще се опитаме да ремонтираме други два язовира и да направим резервно водоснабдяване за Бургас. Гражданите трябва да са спокойни“, заяви експертът.

Той потвърди, че язовирите Ахелой и Порой трябва да бъдат свързани към деривация Камчия, но тъй като те се използват за напояване на земеделски земи, за да се включат към водоснабдителната система, е нужен основен ремонт. „Довършваме в момента техническите проекти. Ремонтът не може да се извърши без обществена поръчка. Язовир Ахелой е използван през 1974 г. за водоснабдяване на Слънчев бряг“, уточни инж. Тенев.

Заместник-областният управител на Бургас Васил Крумов добави, че няма място за притеснение. „Жителите на Варна и Бургас няма да изпаднат в криза. От две години нямаше сняг, но вчера наблюдавахме. Там, където са изворите на Камчия и във водосборния район на язовира е паднал около 25 см сняг“, каза заместник-губернаторът.

„През последните две години снегът, който падаше в планината и пълнеше язовира, започваше да вали в средата на януари. Чакаме няколко законодателни процедури, които не можем да избегнем. Ние спазваме законите и следваме процедурите. Жителите на Бургас и Варна няма да останат без вода“, добави той.

„Водата не е политика. Нека политиците да си говорят, а аз съм инженер. За мен трябва да работят съоръженията. Няма да има проблем в Бургас“, каза пък инж. Тенев.

факти.бг

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *