Партньор на Проватон
 БАБХ започва засилени проверки на търговците на риба за Никулден

БАБХ започва засилени проверки на търговците на риба за Никулден

Сподели в

Дни преди Никулден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във всички обекти, където се предлага риба. Обявен е и горещ телефон за сигнали за нередности.

Освен магазини и пазари, инспекторите ще проверяват складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и борси.

Обект на контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите.

При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства (маски и ръкавици), наличие на дезинфектанти на местата на продажба и други.

Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

Съветът към потребителите е да купуват риба от добре познати търговски обекти, за да не подлагат здравето си на риск.

Прясната риба е с блестящи люспи, розово-червени хриле и бистри очи, припомнят здравните власти.

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

1 Comment

  • В навечерието на Никулден инспекторите по храните атакуват магазините и щандовете за риба. Търговците, хванати в нарушение, рискуват солени глоби. Проверките започнаха от пазара Георги Кирков в София. Магазините за риба там са около 5. Основното, за което инспекторите следят, е дали рибата е била замразявана и размразявана няколко пъти. А глобитге – от 1500 долв.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *