Партньор на Проватон
 4 техники за изграждане на доверие в екипа

4 техники за изграждане на доверие в екипа

Сподели в

Изграждането на доверие в екипа е рецепта за успех в дългосрочен план. Авторът на FORBES Дейна Браунли – консултант по бизнес стратегии, предлага техники, с които лидерите могат да създадат такава атмосфера в екипа си.

Тя цитира автора на „The Workplace Therapist” Брандън Смит, който поставя в центъра на доверието автентичността и уязвимостта. Значението на тази комбинация може да бъде многократно увеличено или намалено в зависимост от това доколко може да се вярва на лидера. Смит препоръчва на лидерите да бъдат честни, да търсят помощ, да не се преструват, че имат всички отговори.  Това звучи лесно, но се оказва, че много лидери имат проблеми да ги приложат на практика.

Ето какво може да направи един лидер, за да изгради доверието в екипа си:

  1. Сподели своята история. Всеки е имал предизвикателства в живота си. Представяне на някои от тях в правилното време и по правилния начин може да бъде мощен начин за изграждане на доверието с екипа . Сподели как препятствията са повлияли на целта на живота ти. Никой не казва, че лидерът трябва да предостави на своите подчинени детайли от трудния си развод, но ако разкаже как се е борил с дислексия като малък, как е търсил биологичните си родители или е преборил тежко заболяване, това не само ще разруши опасната представа, че е перфектен, но ще направи възможна и истинската връзка. Когато лидерите споделят лична история, това ги приближава до останалите и помага за изграждането на доверие.
  2. Разбери индивидуалните стилове на работа. Изграждането на доверие често започва от това да се погледне всеки член на екипа като личност. Това може да се случи чрез неформални активности като обеди, тийм билдинг, разговори за изграждане на лични отношения. Друг подход може да е целият екип да направи тест за определяне на типа личност или стила на работа, а резултатите след това да бъдат обсъдени. Това ще помогне на членовете на екипа да работят по-добре заедно.
  3. Акцентирай върху силните страни на всеки от членовете на екипа. Важно е членовете на екипа да знаят на какво е способен другият. Нормално е да не вярваш на някого, ако не знаеш дали е компетентен, или има малък опит. За да задвижи този процес, лидерите трябва да търсят възможности да акцентират върху компетенциите на различните членове на екипа си и на приноса им, както и да предоставят прозрачна информация за ролите и задълженията на всеки от тях.
  4. Казвай истината, дори да е трудно. Лидерите обикновено попадат в капана на това да се опитват да представят компаниите в добра светлина и да спестяват истината, което силно може да намали доверието към тях. Служителите усещат, когато нещо не е такова, каквото изглежда, или ако ги карат да повярват в нещо невероятно. Ако служител усети, че на лидера не може да се вярва по дадена тема, е по-вероятно да не му се доверява като цяло. Вместо това лидерите трябва да се научат да бъдат откровени. Не е срамно лидер да отговори с „Не знам, но ще проверя” или дори „Не мога да споделя конкретните детайли в момента”. Той трябва да бъде откровен и в случаите, когато не е съгласен с виждането или подхода на член на екипа или от изпълнението на задача.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *