Партньор на Проватон
 „Науката преобразява животи“ бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ-Варна и филиалите в Шумен и Велико Търново

„Науката преобразява животи“ бе темата, под която премина Нощта на учените в МУ-Варна и филиалите в Шумен и Велико Търново

Сподели в

На 27 ноември 2020 година за седма година Медицински университет – Варна приветства деца, ученици, студенти, учени и широка общественост на тазгодишното издание на Европейската нощ на учените. Събитието се осъществява в рамките на проект „Researchers in the Knowledge Triangle, финасиран по програма „Хоризонт 2020″, дейности „Мария Склодовска – Кюри”, където Медицински унивеситет – Варна е партньор в консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Инициативата има за цел да популяризира научните постижения и иновации сред обществото и особено сред младите хора, като тазгодишното издание е с тема „Науката преобразява животи“. Програмата за събитието се проведе онлайн и включваше интересни и поучителни демонстрации, дискусии, конкурси, изложби, прожекции на филми и срещи с учени. Освен в Медицински университет – Варна, Нощта на учените се проведе и във Филиалите във Велико Търново и Шумен, които също показаха колко вълнуваща и разнообразна може да бъде научната дейност.

Европейската нощ на учените в Медицински университет – Варна беше открита от проф. Тодорка Костадинова, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, акредитация и качество”, която приветства от името на Ректора – проф. Валентин Игнатов и цялото ръководство на университета, всички гости на събитието с добре дошли.

Участниците имаха възможност да разгледат „виртуално“ две изложби – на биомедицицински изображения, заснети от български учени и на картини от конкурса за рисунка на тема „Науката преобразява животи“.

Във виртуалната изложбата „Красивото в науката“ Ви представихме образи, заснети и открити от учени от Медицински университет – Варна и наши приятели, които съчетават в себе си научната стойност и естетическата наслада на изкуството. Изложбата е достъпна на сайта на университета и може да я разгледате на следния адрес.

След като в края на месец септември бе обявено началото на конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи“ по време на Нощта на учените настъпи и дългоочаквания момент за малките художници – обявяване на отличените участници. В конкурса участваха 218 рисунки на деца на възраст между 6 и 14 години, които ни представиха най-различни и интересни идеи за това как науката и научните открития променят нашия живот.

Ето ги и отличените художници:

В категория: 6-9 години:
I място: Захари Рейзов
II място: Ивелин Стефанов
III място: Георгия Кочева
Специални награди:
• Лейла Стоянова
• Константина Иванова
• Марина Раданска
• Виктория Парашкевова
• Александра Христова
В категория: 10 – 14 години:
I място: Вяра Стоянова
II място: Мартина Гочева
III място: Катерина Пискова
Специални награди:
• Мартина Тодорова
• Ния Катушева
• Александър Енчев
• Ивона-Сияна Станева
• Стефания Георгиева

Всички рисунки, които пристигнаха в МУ-Варна, може да разгледате във виртуалната галерия.

Поради формата, в който се проведе събитието, на всички участници ще бъдат изпратени грамотите и наградите чрез куриер/ по пощатa в следващите дни, а тези които са от Варна, могат да получат наградите си на място в университета след 07.12.2020 г., при предварителна уговорка на телефон: 052/ 677 038.

Филмът „Роботите и човешкото здраве“ показа как благодарение на иновациите в медицината роботите могат да спасяват човешки животи. Проф. д-р Никола Колев и екип от Катедрата по обща и оперативна хирургия към МУ-Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ обясниха за приложението на четвърта генерация робот Da Vinci в хирургията. Учстниците в събитието имаха възможност да се запознаят и срещнат виртуално с ас. д-р Тургай Калинов от Катедра по обща и оперативна хирургия към Медицински университет – Варна и Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“, който разказа за възможностите, които предоставя роботизираната система и какви предизвикателства среща той в своята работа.

Може да се запознаете и Вие с видеото тук.

Програмата продължи с демонстрацията „Изучаване на човешкото тяло“, която представи на гостите на събитието как е устроено тялото ни и как действат отделните му части, за да ни поддържат живи и способни да извършваме разнообразни движения и дейности. Демонстрацията е достъпна на следния адрес: https://www.youtube.com/watch?v=d4FfJWNrAKA. 

Участниците имаха възможност да получат и по-задълбочени знания за човешкото тяло, като се запознаха с виртуалната анатомия на различни органи и направиха виртуално пътешествие из неговите системи. За да бъдете и Вие част от това приключение, може да разгледате научните видеа на следния адрес: https://www.youtube.com/watch?v=S92mj2TxMs8&list=PLnsUYBaLePn1_kYh_aTemcs5u9da5ZF1T&index=4

Освен в Медицински университет – Варна, събитието се проведе и във Филиалите във Велико Търново и Шумен. Там участниците се включиха в разнообрана програма, обединяваща изложба на картини от конкурса за детска рисунка на тема „Науката преобразява животи“, излъчване на филм и дискусия на тема „Роботите и човешкото здраве“. Екипът по проекта в Шумен направи демонстрация на дигитални технологии за обучение във Филиала, а във Велико Търново – на компютърно-базирана клинична аудиометрия. Можете да разгледате как премина Нощта на учените във Филиалите на официалните им фейсбук страници:

Филиал Шумен
Филиал Велико Търново

Целта на Европейската нощ на учените е да се даде повече гласност на научните постижения и иноваци сред обществото и да се поощри интереса на младите хора към изследователската кариера. Това е и посланието към всички участници в събитието – да дерзаят, мечтаят смело и следват пътя, по който е поел изследователя в тях!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *