Партньор на Проватон
 Лекар и пациент от Варна станаха герои в кампания за Сърдечната недостатъчност

Лекар и пациент от Варна станаха герои в кампания за Сърдечната недостатъчност

Сподели в

 

Пациент от Варна и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Иван Атанасов е професионален шофьор и е само на 42 години, когато получава инфаркт. Вследствие на инфаркта развива сърдечна недостатъчност. Мъжът не може да измине и 50 метра, без да се задъха. Неспособен е дори да отиде до магазина за хляб. Половината от пациентите след поставянето на диагнозата не преживяват и пет години. Но в медицината има напредък и днес, десет години от момента, в който е диагностициран, Иван се чувства добре, прави дребни ремонти вкъщи, сменя гумите на колата и се радва, че е полезен за семейството си.

Лекуващият му лекар – д-р Ирена Русинова, специалист-кардиолог в МЦ „Младост“ – Варна, споделя, че преди години възможностите за помощ на пациенти като Иван са били силно ограничени. Но благодарение на нови терапии и най-важното – взаимното доверие между тях, той живее пълноценен живот.

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Нашият пациент подходи с пълно доверие към нас“, споделя д-р Русинова. А Иван Атанасов добавя: „Кардиолози много, но при нея се чувствам спокоен и сигурен, слушам я за всичко!“.

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област В. Търново болните са 6854. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници във В. Търново са отчели 2869  хоспитализации по повод на СН.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *