Партньор на Проватон
 Гражданска организация от Варна помага на младежи да работят

Гражданска организация от Варна помага на младежи да работят

Сподели в

Само след месец, през декември 2020 г., във Варна ще отвори врати нова кухня за кетъринг услуги, която ще предлага на клиентите си класически български ястия и ще се бори за свое успешно място в бранша. Организацията е на финалната права, в помещението се извършват последните ремонти, уточняват се рецепти, екипът прави сухи тренировки, търси се партньорство с известни готвачи.

Самата кухня не е съвсем обичайна, защото това ще бъде кухня кауза и ще осигурява работа и социална реализация на десетина младежи с ментални затруднения. А ковид-епидемията, противно на очакванията, изобщо не е попречила на проекта. Напротив, екипът вече е осигурил първия си корпоративен клиент, на когото ще доставя обедно меню, преговаря се за кетъринг и с други организации.

Зад кухнята кауза стои Сдружение „Няма невъзможни неща“, което е доказало, че за него наистина няма невъзможни неща. От 10 години неправителствената организация и нейният създател Диана Настева подкрепят деца и младежи с увреждания, обучават ги, помагат им да работят, да бъдат полезни и да водят пълноценен живот.

Доскоро основната дейност на гражданската организация беше съсредоточена в центъра за развитие на възможностите, наречен клуб „Хвърчило“,  където екип професионалисти помага на хора с ментални затруднения да развиват своите умения за общуване и за труд.  През последните години клуб „Хвърчило“ се наложи във Варна с ефективните си и иновативни програми за обучение и стана синоним за успешна подкрепа на младежи с увреждания.

От миналата година Сдружението има и социално предприятие с три основни направления: мини печатница (в която се предлагат принтиране, копиране, подвързване и ламиниране), кетъринг услуги и озеленяване (отглеждане на разсади и билки, косене с тример, засаждане, разчистване).

Тези три дейности обаче не са самостоятелни звена със собствени екипи. Всички услуги се изпълняват общо от десетината младежи с ментални затруднения, които работят в социалното предприятие.

„Младежите с увреждания не се чувстват удовлетворени, когато работят една и съща работа, на тях им харесва да вършат различни неща – един ден правят сок, друг ден садят семена за разсади, на третия ден работят в печатницата, така редуваме дейностите, за да не им доскучава“, обяснява председателят на сдружението Диана Настева.

Затова трите направления в социалното предприятие не са създадени самоцелно, а са избрани заради предпочитанията на младежите и техните умения.

„Всеки работи според възможностите си, но като цяло всеки участва във всичко. Те не могат да стоят 8 часа на принтерската машина, макар че има едно остаряло схващане, че хората с увреждания са много добри в това да правят еднообразни повтарящи се дейности. Това донякъде е така, младежите с ментални затруднения дълго време учат нещо и дълго време го правят. Но ако ги попитате, те не са удовлетворени от еднообразието. Не могат да са доволни, ако цял живот правят щипки или контакти“, коментира Настева.

Стартът на социалното предприятие е предшестван от дълги години на подготовка. Самата Диана Настева още през 2013 г. е започнала да изучава социалното предприемачество и оттогава непрекъснато надгражда познанията си в тази област, макар че има стабилна основа като икономист по образование.  Реално работата на социалното предприятие е започнала през 2019 г. и оттогава десетина младежи работят активно в него.

Линк към цялата информация тук.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *