Партньор на Проватон
 9 фрази, които издават слабите лидери

9 фрази, които издават слабите лидери

Сподели в

Всеки познава слаби лидери – чуваме за тях, работим за такива, а някои са допускали и грешката да ги наемат. Слабите лидери ощетяват компаниите, създават хаос и токсична работна атмосфера.

Добрата новина е, че има лесен начин да се забележат, а авторът на FORBES Терина Алън – директор на консултантска фирма, изготвяща стратегии за лидерство и управление на хора, представя девет фрази, по които веднага да ги разпознаем.

  1. Бяха допуснати грешки. Тази фраза по никакъв начин не дава уверение, че реален човек ще понесе отговорност за допуснатата грешка. Когато някой каже, че “са допуснати грешки”, той става част от проблема, защото не само отказва да поеме отговорност за проблема, но и отказва да посочи какъв точно е той. Когато чуят тази фраза, хората разбират само, че някой някъде във Вселената е допуснал грешка, но не е ясно кой е той и каква е грешката. Вместо това е по-добре да поеме лично отговорност за проблема и да обяви какви стъпки ще предприеме, за да го реши.
  2. “Ако трябва да съм честен…”. Използването на тази фраза повдига въпроса дали говорещият не е лъгал във всички случаи, когато не е използвал това уточнение. Тази фраза поставя под въпрос честността и почтеността в предишните изявления. Най-добре е тази фраза да се избягва напълно.
  3. „Той е само асистент”. Тази фраза показва, че говорещият не цени еднакво приноса на всички и се поставя над колегите си. Слабите лидери не ги е грижа за хората, които би трябвало да водят, а дават цялото си внимание на тези, които според тях държат силата. Слабите лидери опитват да издигат себе си вместо екипа си.
  4. „Мисля, че…” или „Вярвам, че…” Тези фрази са подобни на „Ако трябва да съм честен”. Те веднага отслабват изявлението, което следва. Силният лидер показва самочувствие и успява да убеди слушателите си, че знае за какво говори, дори и да е трябвало да проучи темата преди това. Вместо „Мисля, че трябва да наемем още трима души”, е по-добре да се използва „Трябва да наемем още трима души”.
  5. „Пак го правиш”. Тази фраза също показва несигурност и оставя усещането, че говорещият иска да наблегне на грешките на другите. Лидерите трябва да вдъхновяват, да развиват, да окуражават членовете на екипа си, а тези думи постигат обратния ефект. Вместо това, ако някой допуска грешка, лидерът ще отдели време да го развие, без да го принизява.
  6. „Бях прав”. Тази фраза кара лидерите да изглеждат слаби. Хората, които не пропускат да изтъкнат правотата си, отчаяно искат да превъзхождат околните. Това подчертава ниското самочувствие или несигурността на говорещия.
  7. „Това не ми влиза в работата”. Всичко влиза в работата на един лидер. Силният лидер трябва да прави неща, които не влизат в длъжностната му характеристика – да си изцапа ръцете, да свърши някакво дребно, ежедневно задължение. Ако говорещият обяви, че нещо не му влиза в работата, изпраща сигнал, че се мисли за по-добър от останалите в екипа си и не вярва в общия успех.
  8. „Правя само това, което ми е казано” или „Ако не беше…”. Тези фрази показват, че говорещият няма никаква власт над работата и решенията. Дори и това да е вярно, силният лидер не се оплаква от това и не го обявява пред колегите си. Той обсъжда с шефовете си решенията, прави предложения и ги защитава, но когато е пред екипа си, той поема отговорността за взетите решения.
  9. „Винаги се е правело по този начин” или „Това вече го пробвахме”. С използването на тези фрази говорещият изглежда слаб и мързелив. Той е направил усилието да събере добър и способен, креативен екип с иновативни идеи, но след това спира работата му, като казва, че нещо винаги се е правило по определен начин. Вместо това лидерът трябва да изслушва идеите и да задава въпроси, да опита да разбере напълно предлаганите идеи. Дори и да не ги използва накрая, той може да направи промени и да се стигне до консенсусно решение.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *