Партньор на Проватон
 Варна се задъхва! Въздухът опасно мръсен за пореден ден

Варна се задъхва! Въздухът опасно мръсен за пореден ден

Сподели в

Граждани сигнализират за лилаво – черен цвят на дима от комините на ТЕЦ – Варна

“Чист въздух” ли дишаме днес във Варна, Белослав и Девня? Това пита Радио Варна, след получен сигнал за лилаво – черен цвят във въздуха и черен дим от комините на ТЕЦ – Варна. От ранните часове на деня се наблюдава една “обвивка от дим” във въздуха, съобщават техни слушатели. Интересно е какви са данните за финни прахови частици, за които следят двете станции на РИОСВ във Варна. Те обаче се намират в кв. “Левски” и в кв. “Чайка”, доста далече от причината за лошия вид и мирис във въздуха.

Въздухът в София и още редица градове на страната, след които и Варна е опасно мръсен. Това показват, за втори ден поред, данните на гражданското сдружение AirBG. Според тях нивата на фини прахови частици в източните, северните, южните, централните и част от западните райони на столицата днес сутринта са в пъти по-високи от нормата, която е 50 микрограма на 1 куб.м. На места разликите са близо 4 пъти.

Гражданското сдружение мери моментните данни, а сайтът на Министерството на околната среда подава осреднени – за 24-часов период, и именно за него важи нормата от 50 микрограма на 1 куб.м.

Освен в София въздухът е опасно мръсен в още няколко български града, сочат също данните на AirBG – в Търговище, Кюстендил, Велинград, Горна Оряховица, Троян, Варна и други.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *