Партньор на Проватон
 Валентин Вълканов: Варна не е застрашена от режим, но водата може да поскъпне

Валентин Вълканов: Варна не е застрашена от режим, но водата може да поскъпне

Сподели в

Градът се снабдява от два източника – язовир „Камчия“ и Девненските извори

Варна не е заплашена от воден режим дори и при продължителна суша. Това декларира пред „Труд“ управителят на „ВиК“ инж. Валентин Вълканов.

Той обясни, че градът се снабдява от два източника – язовир „Камчия“ и Девненските извори. В добри години  язовирът подавал 80% от нужните за морската столица количества.

„Заради засушаването и липсата на алтернатива в Бургас, сега съотношението е почти поравно. От язовира вземаме 1050 литра в секунда“, каза Вълканов. Други 1000 л/сек идвали от Девня.

Най-големите карстови извори в България имат дебит да снабдят изцяло морската столица. В тях още от римско време извират 3000 л/сек.

„Водата е с перфектни качества, не се налага изграждането на пречиствателна станция, но проблемът е, че е  по-скъпа“, коментира Вълканов.

Преди няколко месеца от ВиК-Варна изчислиха, че разликата в цената на водата от яз.“Камчия“ и изворите е 7-кратна. Затова има риск питейната течност да поскъпне над сегашните 3,21 лв. за кубик, ако подаваните количества от язовира секнат.

„За да не се случи този сценарий, Бургас трябва да се обезпечи с аварийно захранване от язовирите „Порой“ и „Ахелой“, добави Вълканов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *