Партньор на Проватон
 Държавата ще заплаща обучението по “Корабостроене и морска техника”

Държавата ще заплаща обучението по “Корабостроене и морска техника”

Сподели в

Специалността “Корабостроене и морска техника” бе включена в списъка на защитените специалности, с решение не Министерски съвет. Държавата ще поеме разходите за обучението на студентите в тази специалност.

“Защитена специалност” е тази, която е уникална по своето съдържание, за обучението по която има заявена потребност от министерства и работодателски организации, но няма заявен интерес от ученици за обучение или интересът е нисък, а на национално или областно ниво има необходимост от подготвени квалифицирани специалисти по нея.

Корабостроене и морска техника” е една от най-старите специалности в Техническия университет във Варна, това напомни в интервю за морското предаване на Радио Варна доц. Петър Георгиев – преподавател в катедра „Корабостроене и корабни машини и механизми” в ТУ.

Само четирима студенти са приети тази година по специалността, а фирмите от бранша се нуждаят от много повече кадри, подчерта Петър Георгиев и допълни:

“Макар че решението на правителството бе взето след приема на тези студенти, мярката ще важи и за тях, със задна дата. Важно е да се каже, че ще бъдат покрити таксите за обучение, както на бакалаврите, така и на магистрите. Много студенти, завършили бакалавърска степен в друго направление, искат да запишат магистратура по “Корабостроене и морска техника”.

Доц. Петър Георгиев се надява, след решението на МС, догодина да има повече желаещи, които да се обучават в тази специалност.. Те могат да очакват почни 100-процентова реализация, както и сравнително висока заплата, каза доц. Георгиев, но подчерта, че:

“Работата е доста отговорна и се изискват много познания”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *