Партньор на Проватон
 СУ „Св. Климент Охридски“ във Варна получи дар за патронния празник

СУ „Св. Климент Охридски“ във Варна получи дар за патронния празник

Сподели в

Това е бюстов портрет на патрона на училището

СУ „Св. Климент Охридски“ получи бюстов портрет на патрона на училището днес. Той бе връчен от кмета на Варна Иван Портних на директора на учебното заведение Петко Петков.

Инициативата е част от пилотна програма на община Варна за създаване на 10 скулптурни портрета на български възрожденци, изработени в рамките на Пролетния салон на изкуствата, част от културния календар на Община Варна, обясни Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.

Идеята е на НЧ „Просвета“ в район Аспарухово и е реализирана от художниците Надя Антова, Живко Дончев и Атанас Стоянов. Скулптурните портрети, изпълнени в керамична техника, са на именитите български възрожденци Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, Стоян Михайловски, Отец Паисий, Добри Войников, Добри Чинтулов, Любен Каравелов, д-р Петър Берон, Георги Сава Раковски, Константин Арабаджиев.

До този момент по повод на своите патронни празници бюстове са получили ОУ „Св. Иван Рилски“, ОУ „Отец Паисий и ОУ „Добри Чинтулов“.

Кметът Иван Портних и директорът на СУ „Климент Охридски“ обсъдиха и предстоящото изграждане на допълнителна пристройка към основната сграда на училището. Това става възможно след като правителството одобри проекти на община Варна и осигури 31,2 млн. лв. за изграждане на 12 нови сгради и пристройки на училища, детски градини и ясли в морската столица.

Със средства на общината вече е основно обновен дворът на гимназията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *