Партньор на Проватон
 Подобри ефективността си, като разбереш как работи мозъкът ти

Подобри ефективността си, като разбереш как работи мозъкът ти

Сподели в

Днес знаем повече за това как работи мозъкът, отколкото когато и да било преди. Освен че е много интересно, знанието в тази област може да ти помогне да подобриш начина си на работа – не само да обичаш това, което правиш, но и да бъдеш по-ефективен в изпълнението на ежедневните задачи, пише авторът на FORBES Трейси Брауър.

Как мислиш и как комуникираш

Задълбочи се. В книгата си The Shallows Никълъс Кар демонстрира как използването на интернет променя мозъците ни. Мислим по-повърхностно, преглеждаме отгоре-отгоре и поглеждаме цялата страница, вместо да прочетем и осмислим по-задълбочено. Кал Нюпорт в книгата си Deep Work призовава за фокусиране, размишляване и концентриране. Той твърди, че това мислене без разсейване е станало много рядко срещано и е умение, което трябва да придобием (или да си върнем). Например емпатията, която е критично важна за човещината ни, е невъзможна, без да погледнем в дълбочина ситуацията на останалите. Без по-задълбочено обмисляне не можем и да разрешаваме проблеми или да развиваме идеи .

Разказвай истории. Докато излагането на факти ангажира малки части от мозъка ни, слушането на история го ангажира в много по-голяма степен. Проучване на д-р Пол Зак демонстрира как слушането на истории, които включват конфликт и важни герои, ни ангажират емоционално. В резултат на това се освобождава окситоцин, което ни кара да вярваме на съобщението и поуката, които историята се опитва да вмени.

Как работиш

Разбери какъв е стилът ти на работа и какво да направиш, за да си по-ефективен.

Прави си почивки. Много хора пропускат да си вземат почивки с идеята да отметнат повече задачи – работят в обедната почивка и избягват да стават от бюрото, освен за да си направят кафе за следващата среща. Всъщност почивките са важни за мозъка, защото му помагат да се зареди, особено тези далеч от офиса, сочи проучване в Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology. Друго проучване на Academy of Management показва, че е важно и сам да решиш какво искаш да правиш в обедната си почивка. Ако вместо обичайния „работен обяд” имаш възможността да избереш дейност, която ти доставя удоволствие, това ще ти помогне да си презаредиш батериите.

Движи се. Мозъците ни са свързани с движението. Проучване на Oregon Health and science University е открило, че кратки упражнения могат да подобрят паметта и способността за учене. Направи си разходка, разтегни се или стани от бюрото си и направи една серия подскоци.

Социализирай се. Мозъците ни са най-отпочинали и готови за следващата задача, когато отделим време да се социализираме. Проучване в Германия демонстрира, че медицинските сестри, които са си правили почивки, за да се социализират с колегите си, са страдали от по-малко стрес и е било по-малко вероятно да напуснат работа. Проучване в Южна Корея пък показва, че вземането на почивки за социализиране намалява негативните емоции през работния ден.

Къде работиш

Освен как мислиш и как работиш, помисли и за това къде е мястото, на което изпълняваш най-качествено задачите си.

Намери зелени места. Голям брой проучвания показват колко е важна природата за това мозъците ни да функционираш оптимално. Проучване, проведено сред 150 студенти установява, че кратки почивки, в които участниците са наблюдавали градина върху покрив, са им помогнали при изпълнението след това на задачи, които изискват внимание и точност.

Намери безопасно място. Джей Апълтън развива теория, според която най-добрите места за нашите мозъци от гледна точка на еволюционната психология са тези, в които се чувстваме в безопасност и защитени. Това включва и позиции, които ни позволяват добра видимост – да забележим, когато някой идва към нас. Това означава, че ще се чувстваш по-комфортно, ако си избереш място, покрай което няма постоянно някой да минава и да гледа в екрана ти.

Търси уединение. Уединението също е от голямо значение – от визуална и от акустична гледна точка (да не могат да те чуят) до териториално (имаш си свое пространство) и информационно уединение (това, което пишеш, или разговорите ти са конфиденциални).

Приближи се до светлината (но намали количеството изкуствена светлина). Една от най-желаните офисни придобивки е достъпът до естествена светлина. Доказано е, че тя има доказан позитивен ефект върху здравето, стреса и продуктивността. Проучване, което се провежда в момента в САЩ, показва, че синята светлина, каквато излъчват мобилните устройства, намалява мелатонина и казва на мозъка ни „да се включи”. Това оказва влияние върху съня и циркадните ритми. Все повече изследвания показват, че излагането на твърде много синя светлина има цялостен негативен ефект – от депресия и неспокоен сън до затлъстяване. Затова специалистите съветват да прекарваме по-малко време пред мобилните устройства, особено вечер.

Търси високо и ниско. Друго проучване установява, че височината на тавана се отразява на това как хората изпълняват определени задачи. Участниците под високи тавани са изпълнявали много добре задачи, свързани с абстрактно мислене, а тези с нисък таван са се справяли по-добре с фокусирана, аналитична и детайлна работа. Вместо да работиш на едно и също място за различни задачи, съобрази вида на задачите с височината на тавана.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *